Hogyan készíthetünk grillételeket?
Sokan szeretik a szabadtűzön készült fogások egyedülálló ízvilágát, így amikor az idő kedvez a kültéri tevékenységeknek, előszeretettel húzzák elő téli rejtekéből a grillsütőket. Kevesen vannak azonban tisztában azzal, hogy ezek karbantartásáról gondoskodni kell a hosszú élettartam és a hibátlan működés érdekében. Ahogyan azzal is, hogy milyen lehetőségeik vannak az ételkészítésre, milyen grilleszközöket alkalmazhatunk a tökéletes állag és a változatosság érdekében.
A legtöbben az egyszerűbb közvetlen sütési módszerrel készítik az ételeket, közvetlenül a láng fölé helyezve sütik azokat. Tökéletes, ha egyadagos ételeket, steaket, karajt, hamburgerhúst, halat vagy zöldségeket, gyümölcsöt készítünk, ezek ugyanis nem igényelnek hosszabb sütést.
A másik mód az indirekt sütés, amely lassú technika, így nagyobb darab húsok sütéséhez ajánlott. Az egybesült húsok, szárnyasok nem közvetlenül a láng felett készülnek, hanem a tető alatt a forró, cirkuláló levegőben sülnek készre.
A sütést megkönnyítő grilleszközök
Akármelyik technikát választjuk, néhány grilleszközre biztosan szükségünk lesz. A húsok elhelyezésére szolgáló grillrácsok általában alaptartozékok, de az elhasználódás függvényében cserélhetők.
Sokat segít, ha rendelkezünk pecsenyétálakkal, sütőlapokkal, tepsikkel, hőmérővel vagy nyárssal és más eszközökkel. A biztonságunkat szolgálják a különféle fogók, lapátok, nyársszettek, a tisztítást megkönnyítő kefék és spatulák.
Biztosan mindenki használt már életében csepegtető tálcát a húsok sütéséhez, ha másért nem, azért, mert nem szerette volna a koszos, le nem tisztított rácsra helyezni a sülteket. Az egyszer használatos alutálcákat a hipermarketekben is beszerezhetjük, de a nagy grillgyártók is kínálnak az egyes sütőkhöz méretben leginkább illő darabokat.
Szerezd be prémium Broil King sütődhöz a rozsdamentes sütőtálat és csepegtető tálcát, és használd még szélesebb körben a grillezőt!
Egy nagyszerű kiegészítő: csepegtető tálca fémből
Az alacsony hőmérsékleten, csukott fedél mellett történő indirekt grillezés esetében alkalmazhatjuk a csepegtető tálcás módszert. Biztonságos, ugyanis ez esetben nem szükséges megfordítani vagy beolajozni a húsokat, így nem kell tartani a fellángolástól. A csepegtető tálca pedig felfogja a húsokból sütés közben csepegő nedveket, ami összekeveredik a tálca tartalmával – ez lehet víz, gyümölcslé vagy bor –, és ez elpárologva megfűszerezi és szaftossá, ínycsiklandóvá teszi a sülteket. Ne hagyd, hogy a csepegtető tálca kiszáradjon!
A rozsdamentes acél tálca időtálló és könnyen tisztítható.
Kérdésed van a sütőkkel vagy a módszerekkel, esetleg az eszközökkel kapcsolatban? Látogass el hozzánk, tekintsd meg élőben is a különféle grillsütőket és kamadókat!