Menü

Őzgerinc előkészítése és sütése grillen

Őzgerinc előkészítése és sütése grillen

Szeptember beköszöntével megkezdődött a vadászidény, ami egészen február végéig tart. Ebben az időszakban viszonylag egyszerűbb friss vadhúshoz jutni, ezért érthető, hogy az igazi ínyencek asztalára ilyentájt kerülnek a különlegesebbnél különlegesebb fogások. Azonban mielőtt egy teljesen kezdő szakács nekilátna például az őzgerinc elkészítésének, ajánlott alaposan utánajárni, hogy a vadhúsok milyen előkészületeket és ételkészítési eljárásokat igényelnek annak érdekében, hogy valóban ízletes fogások készüljenek belőlük.

Hogyan kell előkészíteni a vadhúst?

 

Annak ellenére, hogy vadászati szezonban könnyen juthatunk friss vadhúshoz, leggyakrabban mégis már érlelve kaphatunk ilyet. Ez egyébként nem is baj, hiszen ha valóban teljesen friss, egészen pontosan szinte most lőtt állat húsához jutunk, akkor az érlelést nekünk kell elvégezni. Az érleléshez pedig a kibelezett állatot egy jól szellőző, hűvös és száraz helyen kell fellógatni és néhány napig érni hagyni. Ez egy elengedhetetlenül fontos lépés, hiszen ezáltal lesz a vadállat kemény húsa megfelelően puha.

 

Az érlelést követően kerülhet sor a nyúzásra, tollfosztásra, illetve perzselésre, majd ekkor már darabolni lehet a húst és igény szerint tovább érlelni.

 

A további érleléshez érdemes bevetni valamilyen pácot, hogy a puhulási folyamatot felgyorsítsuk. A vadakhoz készült páclevek lehetnek vizesek vagy olajosak, de a páchoz használt fűszerek lényegében megegyeznek akkor is, ha vaddisznóhúst vagy őzgerincet készülünk pácolni. Vagyis az ecet, a hagyma, a sárgarépa, a fehérrépa, a zeller, a szegfűszeg, a citromhéj, a só, a bors és a babérlevél sem hiányozhat egyetlen vadhús pácából sem, de ízlés szerint bor szintén kerülhet a páclébe.

 

Mi a grillezett őzgerinc titka?

 

A vadhúsok nem pusztán abban különböznek a háziállatok húsától, hogy keményebbek, hanem az életmódjuknak köszönhetően a vadhús jellemzően zsírszegény is. Azonban a zsírszegény húsok grillezés során könnyen kiszáradhatnak, ezért mindenképp ajánlott zsírosabbá tenni.

 

Erre kétféle módszer létezik. Az egyik, hogy vágásokat ejtünk a vadhúson, és szalonnacsíkokat juttatunk ezekbe a vágásokba. A másik módszer szerint pedig a vadhús felületét kell bevonni szalonnával, ha nem tudjuk a rostok közé bejuttatni azt.

 

A zsírosítás mellett természetesen nem maradhat el a fűszerezés sem, ami őzgerinc esetén szétmorzsolt bors és kapribogyó keverékének a húsba dörzsöléséből áll.

 

Ahhoz pedig, hogy igazi ínyenc fogásokat varázsolhassunk, faszenes grillsütőre van szükségünk, melyen a húst lehetőleg a rostély szélére helyezzük el. Fontos, hogy ne akarjuk gyorsan megsütni az őzgerincet, hiszen ez a hústípus minél lassabban sül, annál finomabb lesz.

 

Milyen köret illik a grillezett őzgerinchez?

 

Ha már úgyis be van izzítva a grillsütő, akkor a legjobb, ha azt használjuk a köret elkészítéséhez is.

 

Az őzgerinchez többek közt a grillezett erdei gomba tökéletesen illik. Ehhez szükségünk lesz egy öntöttvas sütőlapra, amit vékonyan beolajozunk. Erre kerül a sóval és borssal befűszerezett vagy az őzgerinc páclevében megforgatott gomba, amit 5-10 perc alatt készre süthetünk.

 

Az őzgerinc és a gomba mellé ajánlott még valamilyen édes mártást készíteni, ami tökéletesen ki fogja egészíteni az ízeket.

 

Ha te is kedvet kaptál a grillezéshez, de még nincs grillsütőd, vagy az olyan kiegészítők hiányoznak, mint az öntöttvas sütőlap, rendeld meg webáruházunkból, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Keresés