Menü

Lazac grillezése cédrus falap segítségével

Lazac grillezése cédrus falap segítségével

A cédrus falapon vagy egyáltalán bármilyen falapon való sütés sokak számára egyelőre ismeretlen fogalom, pedig megéri kipróbálni. A következő cikkben bemutatjuk neked is ezt a fantasztikus technikát, aminek segítségével újabb szintre emelheted a konyhaművészetet.
Ha te sem szeretsz előzetes olvasás és utánajárás nélkül belevágni új dolgokba, olvass tovább! Megmutatjuk neked az alapfogásokat, és egy remek receptet is kapsz az első falapos sütögetésedhez.

A falap előkészítése

A falapokon való grillezés egyáltalán nem kíván nagy konyhai szakértelmet. A lapok alapvetően nem csupán egyutasak, többször is használni lehet őket, viszont annak érdekében, hogy minél tovább használatban tudd őket tartani, megfelelő előkészületekre lesz szükséged. 

Használat előtt a falapot érdemes legalább fél órán át, de inkább 3 órát vízben áztatni. A tervezett ételtől függően ez lehet sós víz íz, kicsit befolyásolhatod ezzel is az aromákat. Ezután pedig tanácsos egy vékony olajréteget is kenni rá.

Mihez használhatod a falapokat?

Mindannyian ismerjük azt a horrort, amikor egy-egy lágyabb hús olyannyira ragaszkodik a rácson való süléshez, hogy le sem akar jönni onnan. Darabokra hullik az egész, Te pedig tehetetlenül állsz a munkád maradványai fölött, előre félve a rácstisztítás műveletétől. A falap használatával ezt a képet el is felejtheted. A lágy húsok, halak vagy éppen rákfélék tökéletesen egyben maradnak rajta anélkül, hogy hozzáragadnának. 

A fa fajtájától függően nagyon kellemes aromát tud adni a rajta sülő fogásoknak, érdemes ezeket - a füstölőfákhoz hasonlóan - fa-étel kombinációkban nézni, hogy teljes lehessen az élmény, és biztosan harmonizáljanak a kapott mellékízek a főízzel.

A falap a tálalásban is nagy segítségedre lehet. Sokkal egyszerűbben tudod a segítségével mozgatni az elkészült húsokat, így pedig kisebb a valószínűsége, hogy elcsúsznak, szétesnek. Ezenfelül a falap kimondottan esztétikus tálalólap is. Az ezen szervírozott ételeknél szinte automatikusan ételfotót szeretne készíteni az ember, annyira jó hangulata van.

Lazac 4 főre cédrus falapon grillezve

Amire szükséged lesz:

  • 4 x 20 dkg lazac filé
  • 4-6 db közepes burgonya
  • 1 db citrom
  • Kakukkfű

A lazacokat tányérra fektetve kevés sóval és borssal szórd meg, majd csurgasd rájuk a citrom levét és hagyd őket kis ideig pihenni.

Amíg összeérnek az ízek a lazacon, készítsd elő a köretet. A krumplikat egészben, héjastól főzd meg.

Izzítsd be a grillsütőt kb. 150 fokosra. Ha elérte ezt a hőmérsékletet, beteheted a rácsra vagy a rács helyére az előkészített falapot. Erre helyezz egy citromkarikát, valamint 2-3 kakukkfűágat és csukd le a tetőt kis időre, míg a lap teteje meg nem szárad.

Ezután tedd rá a halszeleteket a falapra, és kezdődhet is a puhulási folyamat. Kb. 1-1,5 óra múlva már be tudod tenni a grillbe a burgonyákat is egy kis utósütésre, és amennyiben szeretnél egy kis pikáns ízt adni a halnak, akkor víz és barnacukor elegyével megkenheted a sütésnek ebben az utolsó fázisában, de enélkül is remek íze lesz.

Az elkészült halat a krumplival tálalhatod, de érdemes lehet egy salátát is készíteni mellé. Ha szeretnél biztosra menni, és nem csak találomra meghatározni, hogy mikor is van pontosan készen a hús, tanácsos beszerezned egy maghőmérőt. Ezeknek a koronázatlan királyai az okoshőmérők, amikkel egy applikáción keresztül folyamatosan nyomon követheted, hányadán is állsz éppen a sütéssel, anélkül, hogy nyitogatnod kellene a grill fedelét.

Te is szeretnéd kipróbálni a falapon sütést, de nem tudod, milyen típust válassz? Tedd fel kérdéseidet a szaktanácsadóinknak a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és legyen még több sikered a grillrácsok mellett!

Keresés