Menü

Kisokos arról, hogy melyek a marha részei, és mit kezdjünk velük

Kisokos arról, hogy melyek a marha részei, és mit kezdjünk velük A marha klasszikusan az az állat, aminek minden része jó valamire, semmi sem vész kárba. A bőréből bútort, ruhát, ékszereket készítenek. A csontját elkészíthetik kutyáknak jutalomfalatnak, de dísztárgyként, vagy akár gombként és ékszerként is visszaköszönhet. De lássuk be, szakácsként a marha legjobb részei mégiscsak a húsos részek. Azokból lehet igazán ízletes ételt tenni az asztalra, de nem mindegy, hogy melyiket hogyan készítjük el.
Erre szolgál, most ez az útmutató, hogy biztosan ne fogjunk mellé a sütési módokkal.
Első körben viszont le kell, hogy szögezzük, hogy nem minden fajta marha húsa alkalmas arra, hogy finom étel legyen belőle. Tehát a szomszéd faluban lévő tehenészet kiöregedő tehenei nem a legjobbak steak alapanyagnak, de a következő fajták első osztályú húst adnak: hereford, limousin, charolais. A legkedveltebbek egyike az angus, és a marhahúsok koronázatlan királyát pedig a japán eredetű wagyu vagy kobe marhák adják. És most lássuk a marha részeit:

Pofa

Egy kissé kemény, de kimondottan ízletes rész. Szinte bármilyen elkészítési módra javasolt. Jó párolni, pörköltnek, grillezve és BBQ célokra egyaránt.

Nyak

Mivel kimondottan kemény hús, csak hosszú, lassú sütéssel érdemes nekiállni az elkészítésének. Cserébe viszont olyan isteni tépett húst lehet belőle készíteni, mint kevés másik részéből az állatnak.

Tarja

Sokrétűen felhasználható rész, hiszen ebből vágják a flat iron és a denver steaket, de készülhet belőle darált hús vagy akár pörkölt is. 

Szegy

Ez egy kifejezetten népszerű BBQ fogás, mivel a legjobban tényleg a lassú és hosszanti sütés hozza ki az ízeit. Egyáltalán nem mindegy viszont, hogy milyen minőségű húst választunk, ugyanis a gyenge minőségű, kevéssé márványozott darabok keményre, rágósra sülhetnek.

Rib

Nehéz lenne magyar kifejezést találni erre, de a 6. és a 12. borda közötti részt fedi. Innen kerül ki a rib eye és a tomahawk steak. Nagyon puha, kellemes steaket lehet ebből a részből készíteni, de nem szabad megfeledkezni a szükséges eszközökről sem. Ilyen lehet egy jól megválasztott maghőmérő, ami irányt mutat, hogy mikor van igazán készen a hús.

A marha részei közül a legnépszerűbb BBQ fogás: az oldalas

Erről a részről egyértelműen kijelenthető, hogy klasszikus barbecue étel. Bármilyen Amerikai filmet is nézünk, ha benne van Texas, szinte biztos, hogy látunk néhány képkockát egy barbecue oldalasról is. 

Lábszár

Mivel igen kemény hús, mindenképpen hosszú elkészítési módot igényel. Megfelelő lehet barbecue-ként is, de inkább egy jó pörköltbe illik.

Karaj

A marha prémium részei közé tartozik. Innen vágják a New York strip, a T-bone és a porter house steaket. Nagyon puha és ízletes hús, könnyű vele bánni. Ha igazán jól szeretnéd elkészíteni, nem árt, ha van hozzá egy magas felszereltségű grill is a kertedben.

Hátszín

A 13. bordától a csípőcsontig húzódó értékes húsrész. Remek steakek vághatóak innen, bár a far közeli részek keményebbek, kevésbé élvezetes darabok. BBQ célra kiváló alapanyag.

Hasi rész

Jól pácolható steak alapanyag, amit hirtelen magas hőmérsékleten a legjobb sütni. Viszont arra oda kell figyelni, hogy ne süljön túl, mert a végeredmény rágós lesz. 

Farrész

Kimondottan sovány hús, de az egyik legízletesebb steak, a picanha is innen kerül ki. Ezt a rostokra merőlegesen kell szelni és akár egyben is lehet sütni barbecue fogásként. 

Te is kedvet kaptál egy steakhez? Ha már csak egy jó grillsütő hiányzik, keresd szakértőinket a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és láss neki a sütögetésnek mihamarabb!

Keresés