Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Hogyan tartsuk tisztán a grillt és a sütőrácsot?

Hogyan tartsuk tisztán a grillt és a sütőrácsot?

A sütőrács tisztán tartása az egészségünk megőrzése érdekében kiemelt fontossággal bír. Ugyan a grillezés egyáltalán nincs a jó időhöz vagy valamilyen szezonhoz kötve, de sokan vannak, akik az első őszi hidegek beálltával elteszik a grillsütőt pihenni, és csak a tavaszi napsütés kezdetével veszik elő. De ebben az esetben is nagyon fontos, hogy a sütőt tisztán vonultassuk el a pihenőidejére, ne kelljen az első beüzemelést egy tavaszi nagytakarítással kezdeni.

Miért fontos a sütőrács tisztán tartása?

Nagyon régóta fenntartja magát a tévhit, hogy a sütőrácsra égő szennyeződésektől sokkal finomabb lesz a készülő étel, átadja neki a füstös ízt és a zamatot. Ez az állítás viszont nem csupán téves, hanem módfelett káros is. Amennyiben nem tisztítod le rendszeresen a rácsot, elég súlyos és kellemetlen mellékízeket is tapasztalhatsz, és mindemellett nagyon komoly egészségügyi kockázatnak teszed ki a szeretteidet, barátaidat.

Lehet rosszul csinálni a rács tisztítását?

A grillrács élettartama nagyban csökkenhet, ha nincs megfelelő módon karban tartva. Amennyiben csak bizonyos időközönként szánsz időt a takarításra, akkor akár órákat is igénybe vehet a művelet, ellenben, ha sütögetés előtt és után is végzel egy gyors tisztítást, akkor néhány perc alatt letudhatod az egészet. Tehát elmondható, hogy időt, és pénzt is tudsz spórolni, ha nem lustálkodod el ezt a feladatot. 

A régóta lerakódott szennyeződéseket először le kell égetni a rácsról, majd a kihűlés után egy grillkefével érdemes végigdörzsölni. És ezen a ponton nagyon sok minden múlhat. A legjobb, ha speciálisan grill tisztítására készített kefével állsz neki ennek a műveletnek. Ha a nagyon népszerű, minden háztartásban megtalálható fém dörzskefe mellett döntesz, nagy veszélynek teszed ki magatokat. Minden évben számos olyan esetet regisztrálnak, amikor emberek vagy akár állatok kerülnek kórházba vagy az ügyeletre, mert a tisztítás során levált fém sörte a sütőrácsról a szervezetükbe került, és ott kellemetlen fájdalmakat okozott. 

Amennyiben makacsak a szennyeződések, és kaparni kell, akkor inkább használj fakaparót vagy grilltisztító folyadékot és -kendőt. Ezenkívül ne feledkezz meg az alsó részekről sem! A csepptálcákról is tisztítsd le a lefolyt zsiradékokat, hiszen ezek tűzbiztonsági kockázatot is jelenthetnek. Egyes esetekben ugyanis az itt lévő zsírok lángra kaphatnak, ami egy óvatlan pillanatban akár a házra vagy az udvar egyéb részére is továbbterjedhet.

Mi az a pirolízis?

A modern, jó minőségű gázgrillek esetében van arra lehetőség, hogy pirolízis segítségével tisztítsd meg a sütőrácsot. Ennek során a nagyobb szennyeződésektől megtisztított rácsot vissza kell helyezni a grillsütőbe, majd lecsukni azt, és a lehető legmagasabb hőmérsékleten 10-15 percen keresztül kell hőkezelni az eszközt. Ezután már csak egy gyors tisztítást igényel egy sárgaréz kefével, és készen is vagy. Ez a módszer nagyjából kivitelezhető fatüzelésű modellekben is, de csak abban az esetben, ha megfelelően izzó parazsat tudsz hozzá szolgáltatni.

Te is szeretnéd rendszeresen és biztonságos módszerekkel karbantartani a grilled sütőrácsát, de még nem találtad meg a tökéletes módszert? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, akik szívesen állnak a rendelkezésedre minden grillezéssel kapcsolatos kérdésben.

Keresés