Ez a weboldal cookie-kat használ, amelyek segítik a weboldal működését. Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a cookie-kkal kapcsolatos irányelvek értelmében.

Menü

Mitől olyan egészségesek a wokban készült ételek?

Mitől olyan egészségesek a wokban készült ételek?

Bár a wokserpenyő eredetileg kínai találmány, de nálunk is egyre népszerűbbé válik. A népszerűségnek okai egyrészt abban keresendők, hogy az étel szinte pillanatok alatt elkészül benne, ami felgyorsult világunkban igazán vonzóvá teszi ezt a fajta ételkészítési módszert. A másik oka pedig, hogy a wokban készült ételek nagyon egészségesek. De mi ennek az oka? Ennek jártunk utána.

 

Egyáltalán mi az a wok?

 

A wok hagyományosan egy kínai eredetű, ovális alakú öntöttvas serpenyő. Az ovális alaknak köszönhetően a hő egyenletesen oszlik el a serpenyőben, ami lehetővé teszi, hogy az étel pillanatok alatt elkészüljön benne. Kevergetés helyett jellemzően rázogatással és „dobálással” forgathatjuk meg a wokban az ételt, de ha mégis a kevergetést tartjuk egyszerűbbnek, akkor fából vagy szilikonból készült eszközt használjunk, hiszen minden más felsértheti a serpenyő belsejét.

 

Azonban ma már nem csupán ovális alakú és öntöttvas wokserpenyők találhatóak meg a piacon, hanem a gyártók a felismert vásárlói igényeket kielégítve megalkották a porcelánbevonattal rendelkező wokot is.

 

Ugyanakkor a grillezés szerelmesei számára szintén készítenek rozsdamentes acélból vagy vasból gyártott téglalap alakú grill wokokat. Ezek használata során ugyanazt várhatjuk el, mint a hagyományos wokban készült ételek esetén, vagyis ezekben az edényekben az egyenletes hőelosztásnak köszönhetően gyorsan elkészülnek a zöldséges és a húsos ételek egyaránt. A téglalap alakú grill wokokat a hagyományos, ovális alakú öntöttvas wokhoz hasonlóan ajánlott használni, vagyis ezekben sem kevergetni kell az ételt, hanem rázogatással forgatni, hiszen a magas oldalfal miatt nem kell aggódni a kiugráló ételdarabok miatt sem.

 

Mitől egészségesek a wokban készült ételek?

 

A wokban készült ételek egészségességének egyik titka a fentebb már oly sokszor említett gyors elkészülés, hiszen minél gyorsabban készül el egy adott étel, annál több vitamin és ásványi anyag marad benne.

 

Bár a wokban készült ételek lehetnek kevésbé egészségesek is, ha túlságosan sok zsiradékot használunk. Szerencsére a wok egy tapadásmentes serpenyő, emiatt a legtöbb ételt el lehet készíteni zsiradék nélkül is, aminek köszönhetően szuperegészséges fogásokat varázsolhatunk a tányérokra.

 

Ha viszont mégis szeretnénk használni legalább minimális zsiradékot, akkor érdemes olyan olajat bevetni, mely bírja a magas hőmérsékletet. Vagyis bármennyire egészséges, az olívaolajat ebben az esetben el kell felejteni, helyette repce-, kukorica-, napraforgó- vagy mogyoróolaj használható.

 

 

Milyen gyorsan varázsolhatóak az asztalra a wokban készült ételek?

 

A wokban készült ételek nagyon gyorsan, szó szerint percek alatt elkészülnek, de ahhoz, hogy ez valóban így legyen, megfelelően elő kell készíteni a nyers alapanyagokat. Értjük ez alatt azt, hogy mindent, amit a wokban szeretnénk megsütni, egészen apróra kell vágni, hiszen csak így garantálható, hogy a finom falatok percek alatt kellően átsüljenek.

 

Persze jogos az ezzel kapcsolatban felmerülő gondolat, hogy lényegében az előkészületek tovább tartanak, mint maga a sütés, de még ezzel együtt is ez az egyik leggyorsabb ételkészítési eljárás.

 

Amennyiben kedvet kaptál ahhoz, hogy te is egészséges, wokban készült ételekkel dobd fel a menüt, de még nincs wokserpenyőd, rendeld meg tőlünk, vagy ha kérdéseid lennének a termékkel vagy a rendeléssel kapcsolatban, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Keresés