Mikor érdemes megtisztítani a grillsütőt?
Amennyiben hosszú időn át használaton kívül volt a grill, érdemes akár a használat előtt is egy átfogó tisztítást végezni. Elsősorban a portalanítás miatt, hogy véletlenül se ronthassa el a felületekről felszálló, ételekre/rácsra rátapadó, odaégő por a szag- és ízélményt. Másrészt pedig érdemes alaposan átvizsgálni az összes felületet, hogy nem alakult-e ki véletlenül valahol rozsda, hiszen az ellen azonnal cselekedni kell, hogy mihamarabb megszüntessük, és ne tudjon terjedni vagy nagyobb kárt okozni az anyag szerkezetében is.
A használat után azonban mindenképpen tanácsos azonnal elkezdeni a grill tisztítását. A zsírokat és egyéb ételmaradványokat melegen a legkönnyebb eltávolítani a rácsokról. Amennyiben ennek nem szentelünk kiemelt figyelmet, akkor később sokkal nehezebben lehet csak lesúrolni ezeket, kockáztatva, hogy kevésbé leszünk alaposak. Amennyiben lesznek maradványok a rácson, annak a következő adag rajta sülő étel láthatja kárát, hiszen elronthatja annak az aromáját. Ezenfelül pedig karcinogének keletkezhetnek belőlük, amivel pedig magas egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat.
Faszenes grill tisztítása
A faszenes grillsütők esetében megeshet, hogy amennyiben nem végzünk elég alapos munkát a tisztítás során, akkor rozsda képződhet a rács felületén. Amennyiben ezt még időben sikerül észlelni, akkor különösebb probléma nélkül egy kevés kihűlt hamu és egy nedves rongy segítségével orvosolható a dolog.
A csepegtető tálcát tanácsos a kihűlése után, amint lehet, elmosni. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy a grillsütő fedele bekormolódott, tisztítószerrel el tudjuk távolítani ezt a típusú szennyeződést is.
Gázgrillek tisztítása
A gázgrillek esetében lényegesen egyszerűbb dolgunk van, mint a faszenes típusoknál. Esetükben például kormolásról szó sincs, így ezzel a szennyeződéstípussal egyáltalán nem is kell számolni. A rácsok tisztítására a legjobb mód, ha a sütögetés után a lángokat a legmagasabb fokozatra kapcsoljuk, majd így hagyjuk lezárt fedél mellett, hogy a szennyező anyagok leéghessenek. Az idő lejártával meg kell várni, hogy a rács is le tudjon hűlni, majd egy rácstisztító kefe segítségével minden maradék anyagot el kell távolítani.
A kihűlés után fontos ebben az esetben is a csepegtetőtálca alapos megtisztítása, amit a legkönnyebben mosogatószerrel tudunk megtenni, de fontos, hogy a visszahelyezés előtt győződjünk meg róla, hogy teljesen megszáradt, vagy nagyon alaposan szárazra tudtuk törölni.
Megelőzés a legjobb védekezés
Bármilyen grillről is legyen szó, amennyiben a sütögetés előtt egy kis zsiradékkal vagy olajjal kezeljük a rácsokat, sokkal kisebb valószínűséggel fognak az ételek odaragadni, hogy később aztán kellemetlenségeket okozzanak a tisztítás során.
A grill tisztítása még csak vágyálom, amíg meg nem találod a tökéletes grillsütőt? Tanácsokért és tippekért fordulj webáruházunk szakértőihez a weboldalon megtalálható elérhetőségek egyikén, hogy minél hamarabb rálelj a számodra ideális modellre!