Fűszerek a múltban
A történelem során a fűszerek nagy értéket képviseltek a különböző kultúrákban. Az sem mindegy persze, hogy mit tartunk egyáltalán fűszernek. Akadtak népek, ahol gyógyítottak az egyes növényekből kinyert anyagokkal, mások pedig az ételeiket ízesítették vagy éppen színezték velük. Az ókorban és a középkorban is voltak olyan anyagok, amik kimondottan drágának számítottak, hiszen a beszerzésük minimum nehézkes volt, de sok esetben akár még veszélyes is. Ilyennek számított többek között például a fahéj, a bors vagy a sáfrány is.
Mára azonban a legtöbb fűszer könnyen elérhetővé vált a globalizációnak köszönhetően. Persze egyes fűszereket még ma is csak igen borsos áron lehet elérni, de ha szükségünk van rá, be tudjuk szerezni, maximum igyekszünk megelőzni a pazarlását.
Menjünk biztosra!
A pazarlás megelőzésének kiváló módja lehet a bolti fűszerkeverékek használata. Ezek ugyanis már előre elkészítve tudnak egy ízvilágot varázsolni a konyhánkba annak a veszélye nélkül, hogy valamelyik összetevőből túl keveset használnánk, vagy éppen hagynánk eluralkodni az ételben. A fűszerkeverékek mindig ugyanazt tartalmazzák, szinten tartják azt a minőséget, amit elvárunk, a hiba lehetőségét pedig minimumra csökkentik.
Fűszerek és a saláták
A salátákra és zöldségfélékre sokan még mindig valamiféle szükséges rosszként tekintenek. Nem a kedvencük, de az egészséges étkezéshez elengedhetetlenek. És mindezt többnyire azért, mert elfogadták, hogy ennek ilyen az íze, és ezzel nem tudunk mit kezdeni. Pedig valójában a fűszerek erejével hatalmas változásokat tudunk hozni ennek az ételcsoportnak az ízeibe is. A fűszerek használatával tehát megeshet, hogy élvezetesebbé tudnád tenni a diétás ételeket is, és ezáltal sokkal tarthatóbb lesz az életmódváltás.
Jamaicai kaland a Jerk fűszerkeverékkel
A fűszerezés a főzés alfája és omegája, de a húsok esetében kiemelt figyelmet kell ennek szentelni. Nem szabad meggondolatlanul nekiállni az elkészítésüknek, hiszen a húsok valódi ízeit csak a jól párosított fűszerezéssel lehet kiemelni. De a rossz választásnak is megvan a maga súlya, hiszen nagyon könnyű akár ehetetlenre is fűszerezni egy-egy ételt.
A multikulturalizmusnak köszönhetően már egyre több vidék receptjeit megismerhetjük és kipróbálhatjuk, de néha érdemes kicsit elhagyni a fő csapásvonalakat. A mexikói és indiai ételek fűszerezési alapjait már sokszor azok is ismerik, akik amúgy nem szeretik ezeknek a tájaknak az ételeit. A Don Marco's Jamaican Jerk fűszerkeverék például a nevében is mutatja, Jamaikába tud minket elkalauzolni. Sertéshez és szárnyasokhoz is kiváló választásnak bizonyulhat szárazon és olajos pácként egyaránt.
Te is keresed a legjobb grill fűszereket, de nem mindig vagy biztos a választásban? Kérdéseiddel fordulj bátran szaktanácsadóinkhoz a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és fűszerezd meg a grillételeket és a mindennapokat egyaránt!