Menü

Untat a főzés? Vedd elő a wok edényed!

Untat a főzés? Vedd elő a wok edényed!

Felgyorsult világban élünk, és már a hagyományos szerepek sem tekinthetőek általánosnak. Vagyis manapság senki nem lepődik meg azon, ha egy férfi áll a tűzhely mellé, vagy ha egy nő bevallja: ő bizony nem szeret főzni. Alapvetően nincs ezzel semmi gond, már csak az marad a kérdés, hogyha főzni nem is, de enni mindenki szeret, akkor pedig hogyan oldható meg a lehető legkisebb idő- és energiaráfordítással az ételkészítés. A válasz nagyon egyszerű, használj wok edényt!

Mi az a wok edény?

 

A wok edény lényegében egy speciális serpenyő, ami Kínából származik. Alakját tekintve félgömbre hasonlít, aminek abban van a jelentősége, hogy így a wok edény aljában a hőmérséklet nagyon magas, ezáltal pedig a benne készített étel pillanatok alatt tálalható. A villanytűzhelyek elterjedésével viszont – főleg Európában - elterjedtek olyan wok edények is, melyek alja lapos, így az elektromos tűzhelyen is hasznukat lehet venni.

 

A hagyományos wok edény vasból készül, de a legtöbb gyártó manapság igyekszik a vásárlók kedvében járni. Így kerülhet forgalomba öntöttvasból készült vagy porcelán bevonattal rendelkező wok edény egyaránt.

 

Hogyan érdemes használni a wok edényt?

 

Bő vagy kevés olajban sütésre ugyanúgy alkalmas a wok sütő, azonban ha a rendkívüli gyorsaság a cél, akkor a kisebb mennyiségű olajban sütés lesz a nyerő. Zöldségek és húsok is pillanatok alatt elkészíthetőek benne, viszont ehhez szükség van a megfelelő előkészítésre.

 

Előkészítés alatt azt értjük, hogy mindent, amit a wok edényben szeretnél elkészíteni, viszonylag apróra kell vágni, így garantálható, hogy mindössze néhány perc elég legyen az étel átsütésére. Jellemzően azt mondhatjuk, hogy az étel sütése kevesebb időt vesz igénybe, mint maga az előkészítés, ugyanakkor még így is ez marad az egyik leggyorsabb ételkészítési módszer.

 

Továbbá ebből adódik az is, hogy nagyobb darab húsok és hosszabb elkészítési időt igénylő fogások, mint például a pörköltek elkészítésére nem igazán alkalmas a wok edény. Már csak azért sem, mert ha túl hosszú ideig főzöd benne az ételt, akkor károsodhat az edény anyaga.

 

Gyors és egészséges

 

Bár nem mindenkinek elsődleges, de további előnye a wok edényben készült ételeknek, hogy egészségesek. Ez kifejezetten a sütési módszernek köszönhető, ugyanis amikor hosszan készül egy étel, akkor a főzés időtartamával egyenesen arányosan csökken a bennük lévő vitaminok és ásványi anyagok mennyisége. Ezzel szemben a wokban készített fogások vitamin és ásványi anyag tartalmának jelentős része az ételben marad.

 

A wok edény és az olajak

 

Még mielőtt az egészség jegyében belelocsolnád a wokba az üveg aljáról a maradék olívaolajad, fel kell hívnunk a figyelmed arra, hogy az edény magas hőmérséklete miatt az nem alkalmas a wokban készített ételekhez. A wok edényben kizárólag olyan olajakat használj, melyek bírják a magas hőmérsékletet, mint a hagyományosnak számító napraforgóolaj vagy a repce-, a kukorica- illetve a mogyoróolaj.

 

Milyen wok edényt vegyél?

 

Ha beütöd a keresőbe, hogy wok edényt szeretnél vásárolni, rengeteg különböző találatot fogsz kapni. Többek közt lesz teflonbevonatú, porcelán bevonattal rendelkező, alumíniumból készült és öntöttvas wok is. A legjobban akkor jársz, ha minőségi öntöttvas wok mellett teszed le a voksodat, hiszen ezzel garantálhatod, hogy hosszú időn keresztül kiszolgáljon az adott darab.

 

A kínálatunkban többféle wok edény található, ha nem tudsz választani, keress minket elérhetőségeinken, és segítünk a döntésben!

Keresés