Olasz pizzafajták: ismerd meg őket kövön sütve

Olasz pizzafajták: ismerd meg őket kövön sütve

Az olasz pizzafajták eredetileg kemencében sülnek, ám arra is van lehetőség, hogy grillezés keretein belül süssük meg ezt a nagyszerű étket. Ugyanolyan finom lesz, mint az eredeti olasz, ha nem finomabb.
Az olasz pizza világszerte az egyik legnépszerűbb étel, amely nemcsak a saját hazájában, hanem szinte minden országban megérdemelten népszerű. Az olasz pizzafajták széles választéka mind ízlelőbimbóinkat, mind a kulináris kalandorok érdeklődését kielégíti. Ebben a cikkben bemutatjuk a legismertebb és legfinomabb olasz pizzafajtákat, amelyeket a megfelelő grill pizzasütő eszközökkel otthon egy parti alkalmával is elkészíthetsz. 

Az alap olasz pizza a margherita

A margherita a legismertebb és legklasszikusabb olasz pizzafajták közé tartozik. Ez a pizza Olaszország nemzeti eledelének számít – a piros paradicsom, a fehér mozzarella és a zöld bazsalikom egysége a frissességet és az egyszerűséget jelképezi. Vissza kell menni egészen a 19. századig, amikor is egy neves pizzaiolo, Raffaele Esposito készítette el ezt a pizzát Viktória királynő számára, aki nagyon megkedvelte az ízvilágát. Az egyszerűségében rejlik a nagyszerűsége, hiszen az alap összetevők tökéletes ízharmóniát alkotnak.

A négy évszak pizza

A pizza quattro stagioni, melyet hazánkban négy évszakként ismerünk, egy olyan ínycsiklandó változat, amelyben a pizza négy különböző ízben készül el. Ez a tésztaféle így képes az évszakok színes kínálatát megjeleníteni a pizzán. Általában a négy szegmens az alábbiakat tartalmazza: gomba, sonka, articsóka és fekete olívabogyó. 

Tipp olasz pizzafajták grillen való sütéséhez!

Ha grillen is szeretnéd kipróbálni a pizzasütést, akkor a négyszögletű pizzakő lesz a nyerő megoldás. Éppen akkora helyet foglal el, mint két grillrács, így nagy méretű sütőfelületet hoz létre a grillben. A speciális kő megtartja a hőt, így a pizza pillanatok alatt ropogósra sül. 

 Csípős pepperónis pizza a tüzes hangulatért 

Az olasz konyha pizza diavola néven emlegeti ezt a különleges csípős, pikáns ínyencséget. Általában az alap paradicsomos szósz mellett csípős szalámit, pepperónit és sajtot tesznek rá feltétként, fogyasztása bátraknak ajánlott. A pizza fűszeressége tökéletesen egyensúlyba kerül az olasz pizza alapvető ízeivel, és egy különleges élményt nyújt minden falatnál.

A sajtimádók álma

A nálunk négysajtos pizzaként ismert pizza quattro formaggi igazi csemege a sajtkedvelők számára. Ezen a pizzán általában négy különböző sajt található, például mozzarella, gorgonzola, parmezán és ricotta. A sajtok különböző ízei és textúrái együttesen adnak egy gazdag és krémes élményt. Gyakran előfordul, hogy paradicsomszósz nélkül készül, ami még inkább kiemeli a sajtok ízét és gazdagságát.

Az olasz pizzafajták lenyűgöző sokfélesége már évszázadok óta megörvendeztet bennünket. Bár ez a közkedvelt tésztaféle alapvetően kemencében sül, izgalmas kipróbálni a grillrácsra helyezett kövön sütést is, csalódni biztosan nem fogsz benne. Akár egy klasszikus margherita, egy színes quattro stagioni, egy csípős diavola vagy egy sajtos quattro formaggi a kedvenced, biztosan ízleni fog a grillsütőben elkészített változat is.

 Ha kedvet kaptál a grillen sütött pizzához, akkor látogass el üzleteink egyikébe vagy böngéssz weboldalunkon! Ha kérdésed merülne fel, akkor keress minket, írj e-mailt, és mi a lehető leghamarabb válaszolunk rá.