Menü

Mire való a wok sütő?

Mire való a wok sütő?

Nálunk is egyre inkább divatosnak számítanak a wokban készült ételek. Azonban a gyakorlat sajnos azt mutatja, hogy bár valóban sokan vásárolnak wok sütőt, de néhányszori kipróbálás után az edény visszakerül a dobozába, és azzal a lendülettel a szekrény tetejére száműzik. Ennek az lehet az oka, hogy a hagyományos magyar ételek között kevés olyan akad, amit nagy hőfokon és gyorsan kellene elkészíteni, így nem tűnik észszerűnek hosszú távon használni egy wok sütőt. Ugyanakkor ez hibás indoklás, hiszen a wokban szinte minden elkészíthető, a végeredmény pedig nem csak finom lesz, hanem egészséges is.

Hogyan vegyük először használatba a wok sütőt?

 

Az első használatba vétel előtt le kell égetni a wok sütő belsejéről a felesleges anyagokat. Ehhez a wok belső felét kenjük ki olajjal, és kb. 15 percig hevítsük. Miután kissé kihűlt az edény, egy papírtörlővel dörzsöljük át mindenhol. Ha a papírtörlőn marad szennyeződés, akkor addig ismételjük ezt a folyamatot, míg a papír nem lesz szennyeződésmentes az átdörzsölés után.

 

Később a tisztítás során kerüljük a mosogatószer használatát, a wok sütőt elég langyos vízzel kiöblíteni, és 1-2 perc alatt tűz fölött megszárítani.

 

Mit főzzünk a wok sütőben?

 

Egyszerű a válasz: mindent. A wok sütőben gyakorlatilag szinte bármi elkészíthető, legyen az leves, zöldség, mártás, szárnyas hús, vörös hús vagy akár halétel.

 

Mindössze az előkészítésre kell nagyobb figyelmet fordítani, hiszen a wokban sütés lényegében azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten gyorsan elkészül a fogás, ehhez viszont a megfelelő méretűre kell szeletelni a hozzávalókat.

 

A zöldségeket szeleteljük apróra, a húsokat pedig lehetőleg a rostok irányában vágjuk csíkokra, így nem csak gyorsabban megsülnek, hanem a zamatuk is megmarad.

 

Mit ne készítsünk wokban?

 

Az olyan ételeket, melyek hosszas sütést vagy főzést igényelnek, jobb nem wok sütőben elkészíteni. Például vastag szelet húsok, pörköltek és raguk elkészítésére nem alkalmas a wok sütő, hiszen ha túl sok mindent főzünk benne túlságosan hosszú ideig, akkor károsodhat az edény.

 

Továbbá kerüljük a wokban az olívaolaj használatát, ellenben mogyoróolajat, kukoricaolajat vagy napraforgóolajat bátran használhatunk.

 

Miért egészséges a wokban sült étel?

 

Amikor hosszan főzünk valamit, akkor a vitaminok és ásványi anyagok jó része eltűnik, azonban a wokban sütésnél épp ennek az ellenkezője történik. Mivel valóban percek alatt elkészül a benne lévő étel, így azok nem csupán ropogósak maradnak, hanem a vitaminok és ásványi anyagok jelentős része szintén az ételben marad.

 

Továbbá a wokban zsiradék nélkül vagy kevés zsiradékkal készíthetőek az ételek, így a legtöbb wok sütőben készült fogás kiválóan beilleszthető a kalóriaszegény diétába.

 

Hol használható a wok sütő?

 

A wok sütésnek létezik egy aranyszabálya, mégpedig az, hogy mielőtt beletesszük az ételt, a lehető legjobban fel kell forrósítani. Úgyhogy, ha a konyhában tevékenykedünk vele, akkor a legnagyobb lángra érdemes kapcsolni, és néhány percig hagyni felmelegedni.

 

Ugyanakkor a wok sütő nem kizárólag a konyhában használható, hanem egy grillsütő szintén alkalmas lehet a feladatra. Amennyiben esélyes, hogy rendszeresen a grillen fogjuk használni, érdemes beszerezni egy speciálisan grillekhez készült wok sütőt, illetve néhány kiegészítő eszközt, hiszen így biztosan tudunk profitálni a sütő nyújtotta előnyökből.

 

Amennyiben wok sütő vásárlását tervezed, vedd fel velünk a kapcsolatot!

Keresés