Grill vagy a barbecue?
A nyári szezonban sokan rukkolnak elő finomságokkal, például szabad tűzön sütött húsokkal. A grillezés azonban nemcsak egy sütési forma, hanem egy életérzés, egy nagyszerű társasági esemény. A legtöbben így hívják a hússütés valamennyi módját. Pedig a grillezés, a BBQ és a steaksütés között lényeges különbségek vannak.
A mifelénk megszokott, klasszikusan a tűz parazsán és a rácson történő hússütés 250 °C feletti hőmérsékletet igényel. Ennek mérésére elengedhetetlenek a kínálatunkban is elérhető húshőmérők. Ezzel szemben az amerikai kontinensen elterjedt barbecue esetében alacsonyabb, 95-150 °C közötti hőfokon zajlik a sütés. Ez hosszabb időt igényel, és forró füst segítségével, indirekt módon készülnek a fogások.
Mindkét módszernek megvan a létjogosultsága. Mindkettőhöz számtalan eszközt kínálunk: gáz- és faszenes grilleket, füstölőket, kemencéket, de akár modern, művészi kialakítású OFYR sütőket is.
Hogyan készül a marha rostélyos steak?
A tökéletes végeredmény érdekében tudni kell, hogy a húsok sütésekor azok külső felületén jóval magasabb a hőmérséklet, mint a belsejükben. Itt ténylegesen nem lesz nagyobb, mint a víz forráspontja. Ez azt eredményezi, hogy a belsejük inkább megpárolódik, mint sül, mindaddig, amíg a víz el nem távozik onnan.
Ezt követően azonban kiszárad, ami rontja az ízélményt, az élvezhetőségét. Éppen ezért, ha steaket sütünk, ellenőrizni kell a hús belső hőmérsékletét! Kiváló eszköz lehet hozzá a Broil King digitális húshőmérő. Ez 2 érzékelővel és háttérvilágítással rendelkezik, és tökéletesen alkalmas a sültek hőfokának mérésére.
A steakszeletek legalább 3 cm vastagok legyenek, ez is segíti, hogy megőrizzék szaftosságukat. Az ennél vékonyabbak könnyen túlsülhetnek, kiszáradhatnak, rágóssá válhatnak. A húsimádók szerint a legjobb állag akkor érhető el, ha medium sütési mód szerint készítjük, vagyis félig átsült, a belseje pedig piros-rózsaszín.
Add meg a módját!
Az előkészítésen és az utómunkán is sok múlik. Jó steaket csak kiváló minőségű alapanyagból készíthetünk. A klasszikus marha steak esetében a legjobb eredményt a fekete angus, a herefordshire vagy a wagyu húsa adja.
Tökéletes hozzá a vesepecsenye, a lapos hátszín vége, a fartő, a csontos rostélyos, vagyis a rib eye. Sütés előtt legalább 60 percig hagyjuk a hússzeleteket szobahőmérsékleten állni, és közvetlenül grillezés előtt 40 perccel sózzuk! Persze van, aki az utána történő ízesítésre esküszik. Adjuk meg a módját ennek is: kiváló minőségű sót válasszunk hozzá, és ne vigyük túlzásba a fűszerezést!
Ha a megfelelő sütőt vagy grillezési eszközt keresed a marha rostélyos steak elkészítéséhez, látogass el oldalunkra, és találd meg a számodra legideálisabbat!