Menü

Amit a grill serpenyő használatáról tudni érdemes

Amit a grill serpenyő használatáról tudni érdemes

A grill serpenyő használata nem egy nagy ördöngösség, mégis vannak olyan praktikák, amikkel egyrészt könnyebbé tehető a használat, másrészt hosszú távon a minőség megőrzése miatt fontosak.

Milyen grill serpenyők kaphatóak?

 

A grill serpenyők nem azok a tipikus grill eszközök, melyek a kültéri grillezés alkalmával könnyítik meg a munkát, hanem főként beltéri használatra készültek. Ez persze nem azt jelenti, hogy akár egy gázos grillsütőn ne lehetne használni az udvaron is, de alapvetően nem erre lett kifejlesztve.

 

A grill serpenyők változatainak száma szinte végtelen, hiszen ugyanúgy lehet kapni alumíniumból készült, tapadásmentes belső felülettel rendelkező serpenyőt, mint a hagyományosabbnak tekinthető öntöttvasból készült verziót is. És akkor még meg sem említettük a minőségbeli eltéréseket. De egy biztos, ha valaki egyetlen grill serpenyő használata mellett teszi le a voksát, akkor egy jobb minőségű öntöttvasból készült darabot érdemes választani. Az ilyen serpenyők akár egy egész életen át szolgálhatnak, ráadásul az ezekben készült étel íze hasonlít leginkább a szabadtéri grillezés során elkészített fogásokéhoz.

 

Méretüket tekintve már nem annyira bőséges a választék, jellemzően főként kb. 30 centi átmérőjű serpenyők kaphatóak, melyek kényelmesen elférnek a konyhai tűzhelyen, és egy kisebb család kiszolgálására ideális mennyiségű étel készíthető bennük.

 

Mit kell tenni a grill serpenyő első használata előtt?

 

Az öntöttvas edények, legyen szó akár egy öntöttvas wok-ról vagy grill serpenyőről, jellemzően kapnak a gyártás során védőbevonatot, ami a rozsdásodást akadályozza. Első lépésben ezért ezt a védőbevonatot kell eltávolítani, amihez sok vízre és valamilyen súrolóeszközre van szükség. Ezt követően biztos, ami biztos alapon javasolt leégetni a serpenyőn maradt szennyeződéseket is.

 

Ehhez ki kell kenni a grill serpenyő belső felét olajjal, majd nagyjából 15 percen keresztül hevíteni. Ha már kihűlt annyira az edény, hogy biztonságosan meg lehet fogni, akkor egy papírtörlő segítségével mindenhol át kell dörzsölni. Ezt a folyamatot addig kell ismételgetni, amíg a papírtörlőn dörzsölés után marad szennyeződés.

A későbbi tisztítások során nincs szükség erre a műveletre, ekkor már elegendő langyos vízzel átöblíteni a serpenyőt, és tűz fölött néhány perc alatt megszárítani. A mosószer használata kerülendő, valamint mosogatógépben szintén nem ajánlott mosni az öntöttvas darabokat.

 

Hogyan történik a grill serpenyő használata?

 

Amint megtörtént a védőbevonat és a szennyeződések eltávolítása, a grill serpenyő használatba vehető. Ehhez a serpenyőt vékonyan be kell kenni valamilyen növényi olajjal, amihez a legjobb módszer, ha egy kevés olajat öntesz a serpenyő aljára, és azt papírtörlővel alaposan a serpenyőbe dörzsölöd. Ezt követően kezdődhet is a grillezés, vagyis a serpenyő felhevítése után bele is lehet tenni a kívánt ételt.

 

A sütögetés végeztével el kell távolítani a serpenyőről a ráégett ételmaradványokat, és langyos vízzel átöblíteni, majd megszárítani. Javasolt még a szárítás végén ismét kevés olajjal átdörzsölni, hiszen így megelőzhető a rozsdásodás. Erre a lépésre nincs szükség, ha gyakran használod, viszont amennyiben hosszabb szünetet fogsz tartani a grill serpenyőd használatában, semmiképp se felejtsd el az olajozást, hiszen csak így garantálhatod a minőségének megőrzését.

 

Amennyiben további kérdéseid merültek fel a témával kapcsolatban, keress minket elérhetőségeinken!

Keresés