Begyújtókémény begyújtófolyadék helyett
A begyújtófolyadékok használata nagyon csábító lehet, hiszen egyszerű és gyors eredményt tudsz vele elérni. De ettől függetlenül sajnos egyáltalán nem éri meg. Ezek a folyadékok ugyanis számos olyan anyagot tartalmaznak, amik azonkívül, hogy förtelmes ízt aggatnak a készülő ételekre, még egészségkárosító hatással is bírhatnak.
Sokkal egészségesebb és finomabb ebédet eredményező megoldás lehet akár egy begyújtókémény is, hiszen ennek használatával elkerülheted a káros adalékanyagok használatát. De hasonlóan jól járhatsz például a Keg Elektromos faszénbegyújtóval is, ami speciálisan az ilyen szituációkra lett kifejlesztve a Broil King által.
Engedd el a briketteket
Azok a brikettek, amik faszénporból készültek, tartalmaznak egyéb kötőanyagokat is (például: bórax, antracit, nátrium-nitrát), amikkel hasonló problémák merülhetnek fel, mint a gyújtófolyadék esetén. Sokkal kellemesebb hatást érhetsz el a természetes, fából készült faszénnel, ami ugyan valamivel gyorsabban és egyenetlenebbül izzik a briketteknél, de a végeredmény minősége mindezért kárpótolni fog.
Használt faszénnel soha!
Kamado grilleket használó berkekben szokás a gadaságosság egy magasabb szintjére lépve az előző sütögetésből megmaradt faszénnek újra alágyújtani. Ezt azonban érdemes ki sem próbálni, ha szeretnél egy normális ízű húst kapni végeredményképp, nem valami hamuszerűt. A faszén tulajdonságai ugyanis megváltoznak az első sütögetés során, aminek következtében a második használatkor már nem tud olyan egyenletesen izzani, valamint a vártnál nagyobb mennyiségű füstre is számíthatsz belőle. Maradj inkább a megszokott, jól bevált dolgoknál, és használd a faszenet csupán egyszer.
Sokféle faszén, de mire használjam?
Természetesen a faszenek esetében is több fajta közül lehet válogatni, és mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága. Lássuk, milyen esetben, melyik típust érdemes hazavinned:
- Vegyes faszén: Mivel nem kizárólag keményfák felhasználásával készül, tanácsos számolni vele, hogy nagyon könnyen porrá válik, jól meg kell választani, hogy milyen csomagot viszel haza. Többnyire gyertyán-, nyír- vagy tölgyfából készül, leginkább sertés vagy szárnyas grillezéséhez ajánlott, de a tisztán tölgyből készült faszénen készülhet marha vagy bárány is.
- Bükkfaszén: Ez már keményfa, így nem porolódik, nem kormol, egyszerűen csak teszi a dolgát tartós és egyenletes izzás mellett. Egyaránt alkalmas vöröshúsok és szárnyasok alá.
- Egzotikus faszenek: Ezek többnyire Dél-Amerika valamelyik régiójából származnak. Extra hosszú és intenzív izzási időt tudhatnak magukénak. Amennyiben valamilyen különlegesebb steaket szeretnél elkészíteni, akkor érdemes ezek között a típusok között keresgélni.
Faszenes grillsütőt keresel, de úgy érzed, elvesztél a kínálatban? Kérdéseiddel keresd fel bátran szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és találjátok meg közösen azt a kerti sütögetőt, amiről úgy érezheted, hogy szinte neked fejlesztették ki!