Ötletek, hogy jól menjen a faszén felhasználása

Ötletek, hogy jól menjen a faszén felhasználása

A faszénen való sütögetés alapvetően egészen egyszerűnek is tűnhet, de van néhány fogás, amit mindenképpen szem előtt kell tartani, ha azt szeretnéd, hogy minden rendben menjen, az ételek pedig finomak és ízletesek legyenek. Rengeteg ponton el lehet rontani a grillezős délutánt, legalább ezektől a dolgoktól kíméld meg magad!

Begyújtókémény begyújtófolyadék helyett

A begyújtófolyadékok használata nagyon csábító lehet, hiszen egyszerű és gyors eredményt tudsz vele elérni. De ettől függetlenül sajnos egyáltalán nem éri meg. Ezek a folyadékok ugyanis számos olyan anyagot tartalmaznak, amik azonkívül, hogy förtelmes ízt aggatnak a készülő ételekre, még egészségkárosító hatással is bírhatnak. 

Sokkal egészségesebb és finomabb ebédet eredményező megoldás lehet akár egy begyújtókémény is, hiszen ennek használatával elkerülheted a káros adalékanyagok használatát. De hasonlóan jól járhatsz például a Keg Elektromos faszénbegyújtóval is, ami speciálisan az ilyen szituációkra lett kifejlesztve a Broil King által.

Engedd el a briketteket

Azok a brikettek, amik faszénporból készültek, tartalmaznak egyéb kötőanyagokat is (például: bórax, antracit, nátrium-nitrát), amikkel hasonló problémák merülhetnek fel, mint a gyújtófolyadék esetén. Sokkal kellemesebb hatást érhetsz el a természetes, fából készült faszénnel, ami ugyan valamivel gyorsabban és egyenetlenebbül izzik a briketteknél, de a végeredmény minősége mindezért kárpótolni fog.

Használt faszénnel soha!

Kamado grilleket használó berkekben szokás a gadaságosság egy magasabb szintjére lépve az előző sütögetésből megmaradt faszénnek újra alágyújtani. Ezt azonban érdemes ki sem próbálni, ha szeretnél egy normális ízű húst kapni végeredményképp, nem valami hamuszerűt. A faszén tulajdonságai ugyanis megváltoznak az első sütögetés során, aminek következtében a második használatkor már nem tud olyan egyenletesen izzani, valamint a vártnál nagyobb mennyiségű füstre is számíthatsz belőle. Maradj inkább a megszokott, jól bevált dolgoknál, és használd a faszenet csupán egyszer.

Sokféle faszén, de mire használjam?

Természetesen a faszenek esetében is több fajta közül lehet válogatni, és mindegyiknek megvan a maga létjogosultsága. Lássuk, milyen esetben, melyik típust érdemes hazavinned:

  • Vegyes faszén: Mivel nem kizárólag keményfák felhasználásával készül, tanácsos számolni vele, hogy nagyon könnyen porrá válik, jól meg kell választani, hogy milyen csomagot viszel haza. Többnyire gyertyán-, nyír- vagy tölgyfából készül, leginkább sertés vagy szárnyas grillezéséhez ajánlott, de a tisztán tölgyből készült faszénen készülhet marha vagy bárány is.
  • Bükkfaszén: Ez már keményfa, így nem porolódik, nem kormol, egyszerűen csak teszi a dolgát tartós és egyenletes izzás mellett. Egyaránt alkalmas vöröshúsok és szárnyasok alá.
  • Egzotikus faszenek: Ezek többnyire Dél-Amerika valamelyik régiójából származnak. Extra hosszú és intenzív izzási időt tudhatnak magukénak. Amennyiben valamilyen különlegesebb steaket szeretnél elkészíteni, akkor érdemes ezek között a típusok között keresgélni.

Faszenes grillsütőt keresel, de úgy érzed, elvesztél a kínálatban? Kérdéseiddel keresd fel bátran szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és találjátok meg közösen azt a kerti sütögetőt, amiről úgy érezheted, hogy szinte neked fejlesztették ki!

Tartalomhoz tartozó címkék: faszenes grill grill grill eszközök