Menü

Hibák, amiket elkövethetsz a pizzasütő kő használatakor

Hibák, amiket elkövethetsz a pizzasütő kő használatakor

Ugyan a grillsütőkben alapvetően nem lehet pizzát sütni, de egy pizzasütő kővel hamar kikerülheted ezt az akadályt is. A használata kimondottan egyszerűnek tűnhet, de azért lássuk be, ha még sosem használtál ilyet, könnyedén megeshet, hogy rossz technikákat alkalmazol, vagy nem vagy mindenre felkészülve, és így az első sütögetés a kövön akár egy életre elég kudarcélményt is adhat.
Éppen ezért összefoglaljuk most neked, hogyan érdemes felkészülni az első grillben sütött pizzára és hogy mi az, amit véletlenül se csinálj, ha nem akarod elrontani az egészet.

Miért különbözik a kövön sütött pizza íze?

Amennyiben házi körülmények között úgy döntesz, hogy beraksz egy pizzát a sütőbe, teljesen más állagú tésztát fogsz végeredményül kapni, mintha egy kemencében sült volna. Ez annak köszönhető, hogy a kemencével és annak kövével ellentétben sem a tepsi, sem a sütő nem porózus anyag, hanem egy zárt lemezdoboz, ami nem engedi távozni a nedvességet a térből. Így a tészta a kiáramló felhevült gőzben fog párolódni, a tészta alja pedig nagy valószínűséggel benedvesedik, hiszen ebbe az irányba sem tud távozni a nedvesség, a tepsi felfogja azt.

Ezzel szemben a pizzasütő kő használatával a konyhai sütődet vagy akár a gázgrillt is fel tudod vértezni a kemencék jó tulajdonságával, és a segítségével ezekben is ropogós pizzát tudsz sütni.

Mindig legyen pizzalapátod!

A pizzasütő eszközök között ez is kiemelt fontossággal bír. Ennek hiányában ugyanis csak egy hosszú sor ügyetlenkedést tudtok megvalósítani, de pizzát sütni igen nehezen. A forró kőre véletlenül se akard szabad kézzel rádobni a pizzát, mert vagy szerteszét megy az összes feltét róla, vagy rosszabb esetben egy komolyabb égési sérülést is össze tudsz szedni. Amennyiben tartasz tőle, hogy a pizza majd a lapátra fog ragadni, hintsd meg azt egy kevés búza- vagy kukoricadarával.

Ne legyen hideg a pizzasütő kő

Az előbbiek alapján gondolhatnád, hogy kicslezed a rendszert: minek a pizzalapát, ha nem forró kőre teszed a pizzát? Ne tedd! Ekkor ugyanis teljesen másképp játszódik le a sütési folyamat, mint ahogyan azt Te szeretnéd, az eredmény pedig az lesz, hogy a tészta kíméletlenül ráragad, majd ráég a pizzasütő kőre.

Ne olajozd vagy lisztezd a pizzasütő követ

Sokan vannak, akik mániákusan rettegnek attól, hogy leragad a tészta. Emiatt pedig rutinosan mindent elkövetnek, hogy ne tudjon bekövetkezni ez a katasztrófa. Rossz hír viszont, hogy a pizzasütő kő esetében ezzel többet ártasz, mint használsz. A kőre felkent anyagok menthetetlenül rá fognak égni, igazán kellemetlen mellékízt hagyva maguk után. 

Ha mindenképpen elővigyázatos akarsz lenni, inkább tegyél a tésztába egy kevés olívaolajat, ezt még az eredeti olasz receptek alapján sütő pizzaszakácsok sem teszik tiltólistára. Ezzel Te is megnyugodhatsz, hogy nem ragad le a tésztád, ráadásul annak az állagán is tudsz némileg javítani. Természetesen túlzásba ebben az esetben sem szabad esni, mert a túl olajos tészta élvezhetetlen ízű lehet, de akár gyomorrontást is okozhat az érzékenyebb vendégeidnek. A legjobb az, ha kikísérletezed a számotokra legfinomabb arányokat, vagy egyszerűen csak kipróbálod a követ a maga egyszerűségében és meglátod, mi sül ki belőle (vagyis inkább rajta).

Te is vágysz egy házilag készített, a saját ízlésed szerint elkészített pizzára, de még hiányzik egy pizzasütő kő? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és érjen utol Téged is a hedonizmus!

Keresés