Menü

A faszenes grillsütők királyai, avagy a Kamado Chef grillek

A faszenes grillsütők királyai, avagy a Kamado Chef grillek

A faszenes grillsütők méltán a legnépszerűbb típusok, hiszen ezzel érhető el igazán az a hamisíthatatlan füstös ízvilág. Azonban a faszenes grillezőkön belül szintén van többféle változat, melyek közül a kerámia, vagyis a Kamado Chef grillek méltán kiemelkednek. Lássuk is, mit kell róluk tudni!

Mitől különlegesek a Kamado Chef grillek?

 

A Kamado Chef grillek már ránézésre is meglehetősen különlegesek, hiszen ovális, tojásra hasonlító alakjuk miatt kitűnnek a többi grillsütő közül. Bár azt hihetnénk, hogy az ovális forma az egyediség miatt fontos, azonban van ennek egy sokkal gyakorlatiasabb haszna is. Ugyanis az ovális kialakítás teszi lehetővé, hogy a belső forró levegő megfelelően keringeni tudjon. Ennek a légáramlásnak köszönhetően pedig a Kamado Chef grillekben gyakorlatilag úgy készül el az étel, mint a konyhában lévő légkeveréses sütőben.

 

Ahhoz, hogy a grillezőben a hőmérséklet egyenletes és állandó legyen, nagy szerepe van a grillező anyagának is. Eredetileg a kamado grillek kerámiából készültek, de egy mai modern kamado típusú grill esetében a kerámiát dupla falú hőszigetelt acéllal ötvözik, aminek köszönhetően sokkal tartósabbá válik a grillsütő. És ha már a modern Kamado Chef grilleknél tartunk, akkor meg kell említeni a grillezőben helyet kapó nagy teherbírású öntöttvas sütőrácsot és a beépített professzionális hőmérőt is.

 

Bár a kialakítása miatt elsősorban az indirekt, vagyis a fedő alatt történő, egyenletes hőmérsékleten való lassú sütésre van kifejlesztve, de ez nem azt jelenti, hogy a gyorsabb, vagyis az indirekt sütés ne lenne kivitelezhető rajta. Továbbá a grillezés mellett pirítani, füstölni, főzni és párolni szintén lehet, valamint 70 foktól 400 fokig süthetünk benne.

 

Hogyan lehet szabályozni a hőmérsékletet a Kamado Chef grilleknél?

 

Sajnos vagy sem, de a Kamado Chef grillek is a faszenes grillezők közé tartoznak, vagyis a hőmérséklet szabályozása közel sem annyira egyszerű esetükben, mint egy gázos grillezőnél. Ebben az esetben ugyanis nem a hőfokszabályozóval kell játszani, hogy beállíthassuk a megfelelő hőfokot, hanem főként a légnyílásokkal tudunk változtatni a belső hőmérsékleten.

 

Elsősorban azzal nem árt tisztában lenni, hogy a hőmérséklet növelése mindig sokkal egyszerűbb, mint a csökkentése. Éppen ezért, ha többféle ételt is szeretnénk egymás után elkészíteni a Kamado Chef grilleken, akkor ajánlott felállítani egy körülbelüli sorrendet köztük, hogy melyeknek elegendő az alacsonyabb hőmérséklet, és melyeknél kell majd magasabbra venni a hőfokot.

 

Vagyis a sütést mindig azokkal az ételekkel kezdjük, melyeknek az alacsony hőmérséklet az ideális, és amikor ezek elkészültek, akkor kevés faszén rádobásával és az alsó légnyílások nyitásával emelhetjük a hőfokot a kívánt értékre.

 

Kezdőként némileg könnyíthetünk a dolgunkon, ha faszén helyett brikettet használunk, ennek ugyanis a faszénnel szemben egyformák a méretei, emiatt pedig kiszámíthatóbb a hőleadás. Idővel viszont mindenképp érdemes faszénre átállni, hiszen a hőmérséklet-szabályozás szempontjából a faszén ideálisabb, mivel ha összehúzzuk a parazsat, azzal növelhetjük a hőmérsékletet, ha pedig szétkotorjuk, akkor viszonylag gyors hőmérséklet-csökkenést érhetünk el.

 

Amennyiben te is szeretnél a Kamado Chef grillek egyikének büszke tulajdonosa lenni, válassz egyet a kínálatunkból és rendeld meg, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: bbq faszenes grill grill

Keresés