Csakis kiváló alapanyagokból
Szenzációs szaftos, omlós, karakteres aromájú steaket csak a legjobb alapanyagokból készíthetünk. A kiváló bélszín húsmarhából származik, amelynek húsa laza rostozattal és magas zsírtartalommal rendelkezik, ez adja ugyanis a puhaságot és a jellegzetes ízt. Az alapanyag nem olcsó, azonban az íz mindent megér.
A bélszín sütéséhez nincs szükség hókuszpókuszra, a pácolás egyenesen tilos, hiszen se puhítani, se ízesíteni nem szükséges az eredendően nagyszerű pecsenyét. Só, bors és egy kis vaj adja a markáns és egyedülálló zamatot. Persze egy kis kakukkfű és fokhagyma nem árt meg neki, és szószt is készíthetünk hozzá, de a profik szerint a vajas hússzaft bőven elegendő.
A tökéletes sütő nyomában
A steaket készíthetjük a konyhában ideálisan egy öntöttvas vagy szénacél serpenyőben, így az időjárás nem lehet akadálya annak, hogy mennyei sültet együnk, illetve süthetjük a grillen is, amennyiben megfelelő minőségű készülék áll rendelkezésünkre.
A faszenes Kamado Chef 190 kerámia grill garantáltan nem okoz csalódást, hiszen sokoldalúan használható, így a szeletelt vagy egész húsok, valamint zöldségek mellett akár pizzát is süthetsz rajta megfelelő eszközök, kiegészítők birtokában.
A nagy méretű sütőtér rácsán 8 szelet steak fér el, úgyhogy bátran hívhatsz barátokat is életed első bélszín sütésére.
Bár ma már gyors és hatékony gázgrilleken is készíthetjük az ételeket, még mindig rengetegen részesítik előnyben a faszenes sütőket a füstöléskor keletkező sajátos aroma miatt.
Mindenki maga választhatja meg, melyik verzió a szíve szerint való, a steak sütésénél ugyanazokra kell odafigyelni, akármelyik mellett is döntünk.
A bélszín sütése helyesen, avagy felfedjük a titkot
Soha ne közvetlen sütés előtt vedd ki a húst a hűtőből, hagyd egy kicsit szobahőmérsékleten állni, hogy a maghőmérséklete elérje a kb. 15 °C-ot.
A tökéletes rostozatú húst lazítani nem kell, így sózás és a hús felületének olajozása után közvetlenül neki is futhatunk az első lépésnek, vagyis kérgesíthetjük. Oldalanként süssük 1-1 percig, eközben a húsban található folyadék – bár piros, de nem vér, hanem a szövetek rugalmasságáért felelős, mioglobintól színezett víz – távozik, miközben a belső maghőmérséklet emelkedik, és egy kéreg képződik rajta.
Ezután 100-120 fokos sütőbe toljuk, így kb. 15 perc alatt eléri a medium rare állapotot. Ezután következik a második sütés ismét a serpenyőben, egy nagy kanál felhabzó, illatos vajon.
Amíg a vaj meg nem barnul, sütés közben locsolgatjuk is a szafttal a húst. És már el is készült. Vannak, akik szerint néhány perc pihentetés jót tesz az ízeknek, mások szerint felesleges, azonnal fogyasztható, úgyhogy próbáld ki, neked melyik válik be.
Kedvet kaptál a bélszín sütéséhez? Szerezz be profi grillt és eszközöket a Grillplaza.hu-ról!