Kamado modellek a kezdetekben
A kamado típusú grillek elődeivel már ókori-középkori feljegyzésekben is találkozhatunk a keleti leletek között. Közel 3000 évvel ezelőtt a japánok elkészítették a saját hordó formájú agyagedényüket, amit sütésre használtak, és kamadónak nevezték el. Ez igen hosszú időn át megőrizte eredeti formáját, hiszen tökéletesen el tudta látni a rábízott funkciókat. Azonban az amerikai megszállás során egy igen más kultúrának is megtetszett, és elindulhatott a kamado a világhódító útjára.
Az amerikaiak a rájuk jellemző kreativitással és perfekcionizmussal kezdték el olyan formába önteni a kamadót, hogy az tartós és minél inkább hatékony legyen. Így kapta meg a ma is ismert alakját, és így jutottunk el a ma jellemzően használt alapanyagokhoz is. De ez még korántsem jelenti azt, hogy végleges lenne bármi ezekkel a grillekkel kapcsolatban.
Légkeveréses kamado grill: KEG 5000
A KEG 5000 modell a kamado típusú grillek közül is kiemelkedik a maga felszereltségével és páratlan anyaghasználatával. A klasszikus faszenes modell innovatív módon légkeveréses technológiával lett ellátva, hogy sokkal nagyobb hatékonysággal tudja átsütni az ételeket, kevesebb fűtőanyag felhasználásával. Hatékonyságához hozzájárul az is, hogy a kamadók alakja egy remek forma a levegő cirkuláltatásához, a grillsütő alapanyaga pedig páratlanul jól tartja a hőt. Ezek a tényezők pedig tökéletesen alkalmasak arra, hogy a KEG 5000 grillsütő a kezdők és profi szakácsok igényeit is maximálisan ki tudja elégíteni.
Kiegészítők a kamado típusú grillekhez
A grillsütők esetében a kiegészítőknek kiemelkedő szerepe van. Ezek egy része arra szolgál, hogy meg tudjuk tartani a kerti sütögető eredeti minőségét minél hosszabb távon, másik részük pedig segít újabb és újabb funkciókkal felruházni azt.
Az állagmegóvás érdekében tanácsos a használaton kívüli időszakokra egy, az adott típusra szabott takaróponyvát beszerezni. Ez nemcsak a portól, állati károktól védi meg a grillt, hanem a tökletes illeszkedésnek köszönhetően a párát is megfelelő módon tudja kezelni, ami miatt nem kell a túlzott mértékű korrodálódástól tartani. Az állagmegőrzés másik sarkalatos pontja pedig a rendszeres és odafigyelő tisztán tartás.
Azok a kiegészítők, amik a sütés élményét egészítik ki, nagyon szerteágazóak. Segítségükkel képes lesz a grillsütőnk akár pizaakemenceként is funkcionálni, el tudunk készíteni többféle módon egy egész szárnyast a grillben. A grillezésre is alkalmas tálakkal apró ételeket is megsüthetünk anélkül, hogy szétgurulnának, vagy akár egytálételeket is készíthetünk a konyhán kívül.
Te is keresed az ideális grillsütőt a nyárra, de még mindig nem akadtál rá? Ne érd be kevesebbel, mint a tökéletes! Grillekkel kapcsolatos kérdéseiddel keresd bátran szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségeken, és töltsd a nyarat a grillezés bűvöletében!