Miért különbözik a kövön sütött pizza íze?
Amennyiben házi körülmények között úgy döntesz, hogy beraksz egy pizzát a sütőbe, teljesen más állagú tésztát fogsz végeredményül kapni, mintha egy kemencében sült volna. Ez annak köszönhető, hogy a kemencével és annak kövével ellentétben sem a tepsi, sem a sütő nem porózus anyag, hanem egy zárt lemezdoboz, ami nem engedi távozni a nedvességet a térből. Így a tészta a kiáramló felhevült gőzben fog párolódni, a tészta alja pedig nagy valószínűséggel benedvesedik, hiszen ebbe az irányba sem tud távozni a nedvesség, a tepsi felfogja azt.
Ezzel szemben a pizzasütő kő használatával a konyhai sütődet vagy akár a gázgrillt is fel tudod vértezni a kemencék jó tulajdonságával, és a segítségével ezekben is ropogós pizzát tudsz sütni.
Mindig legyen pizzalapátod!
A pizzasütő eszközök között ez is kiemelt fontossággal bír. Ennek hiányában ugyanis csak egy hosszú sor ügyetlenkedést tudtok megvalósítani, de pizzát sütni igen nehezen. A forró kőre véletlenül se akard szabad kézzel rádobni a pizzát, mert vagy szerteszét megy az összes feltét róla, vagy rosszabb esetben egy komolyabb égési sérülést is össze tudsz szedni. Amennyiben tartasz tőle, hogy a pizza majd a lapátra fog ragadni, hintsd meg azt egy kevés búza- vagy kukoricadarával.
Ne legyen hideg a pizzasütő kő
Az előbbiek alapján gondolhatnád, hogy kicslezed a rendszert: minek a pizzalapát, ha nem forró kőre teszed a pizzát? Ne tedd! Ekkor ugyanis teljesen másképp játszódik le a sütési folyamat, mint ahogyan azt Te szeretnéd, az eredmény pedig az lesz, hogy a tészta kíméletlenül ráragad, majd ráég a pizzasütő kőre.
Ne olajozd vagy lisztezd a pizzasütő követ
Sokan vannak, akik mániákusan rettegnek attól, hogy leragad a tészta. Emiatt pedig rutinosan mindent elkövetnek, hogy ne tudjon bekövetkezni ez a katasztrófa. Rossz hír viszont, hogy a pizzasütő kő esetében ezzel többet ártasz, mint használsz. A kőre felkent anyagok menthetetlenül rá fognak égni, igazán kellemetlen mellékízt hagyva maguk után.
Ha mindenképpen elővigyázatos akarsz lenni, inkább tegyél a tésztába egy kevés olívaolajat, ezt még az eredeti olasz receptek alapján sütő pizzaszakácsok sem teszik tiltólistára. Ezzel Te is megnyugodhatsz, hogy nem ragad le a tésztád, ráadásul annak az állagán is tudsz némileg javítani. Természetesen túlzásba ebben az esetben sem szabad esni, mert a túl olajos tészta élvezhetetlen ízű lehet, de akár gyomorrontást is okozhat az érzékenyebb vendégeidnek. A legjobb az, ha kikísérletezed a számotokra legfinomabb arányokat, vagy egyszerűen csak kipróbálod a követ a maga egyszerűségében és meglátod, mi sül ki belőle (vagyis inkább rajta).
Te is vágysz egy házilag készített, a saját ízlésed szerint elkészített pizzára, de még hiányzik egy pizzasütő kő? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és érjen utol Téged is a hedonizmus!