Tényleg a fatüzelésű kemencében sült pizza a legjobb?

Tényleg a fatüzelésű kemencében sült pizza a legjobb?

Sokan esküsznek rá, hogy a fatüzelésű kemencében sült pizza az igazi, amelynél jobbat semmilyen más sütőben nem lehet készíteni, ugyanis a parázsló faszén finom füstösséggel ruházza fel a tésztát és az összetevőket, no és tökéletesen ropogós szélű lepényt eredményez.
A pizza az olaszok világszerte kedvelt finomsága, amely változatosan készíthető, és amely tökéletes street foodként egy lépcsőn ülve fogyasztva, egy baráti beszélgetés mellett a sarki pizzériából rendelve, de akár egy elegáns étteremben is. Kicsik és nagyok egyaránt szeretik, ráadásul ma már glutén- és mindenmentes változatokban is készítik egyes pizzériákban, így senkinek sem kell lemondani róla.
Biztosan ettél már olyan lepényt, amely után megnyaltad mind a 10 ujjadat, és ugyanígy voltak borzalmas tapasztalataid is. A titok a minőségi anyagokban és a megfelelően hosszú, egyes hozzáértők szerint 48 órás kelesztésben rejlik. És sokak szerint még valamiben: a kemence típusa is meghatározó. 

Az olaszok büszkesége

Olaszországban járva úton-útfélen találkozni ezzel a finomsággal, amelyet a nápolyiak a magukénak tekintenek, és amelynek eredetéről, készítési módjáról parázs viták folynak minden társaságban. Az bizonyos, hogy az első, pizzaszerű lepényekről szóló dokumentumok 997-ből származnak, illetve Pompejben is találtak szakácskönyvet, amely ehhez hasonló ételt említ.

Modern, tésztát, szószt, sajtot és valamilyen feltétet használó változatait a 18. század óta sütnek Nápolyban. Népszerűségének titka, hogy gyorsan elkészíthető, könnyen fogyasztható és olcsó.

Világszerte ismertté mégis az Újvilágba kivándorolt olasz-amerikaiak tették, akik minden sarkon árulták ezt az egyszerű, laktató és megfizethető finomságot. 

Ma már rengeteg helyen megízlelhetjük, sőt az Alfa Forni kemencékben otthon is elkészíthetjük, és eldönthetjük, hogy a hagyományos fatüzelésű vagy a gázüzemű kemencében készült nápolyi vagy római pizza a finomabb. 

Pizzasütő kemencék már az otthonokban is

Ma már otthon is készíthetünk tökéletes pizzát, amelynek a lényege, hogy magas hőfokon készül, így mindössze 90 másodpercre van szükség, hogy a tészta ropogós, a sajt pedig olvadós legyen. Persze a kelesztésről és a tökéletes hozzávalókról sem szabad megfeledkezni, hiszen ezek adják az alapját az utánozhatatlan kerek lepénynek.

Próbálkozhatunk magunk építeni kemencét, de a legbiztosabb, ha a profikra bízzuk, az olasz Alfa Forni kemencék egyedülálló sütési élményt kínálnak. Ha szívesen sütnél otthon a családnak és a barátoknak igazi pizzát, a Moderno 2 fatüzelésű kemence jó választás lehet. 

Jobb-e a fatüzelésű kemencében sült pizza?

A fatüzelésű kemencék egyenletes hőeloszlást biztosítanak a kupolás felépítés révén, és lehetővé teszik a rusztikus, füstös, enyhén elszenesedett kéreg elkészítését, amelyet sok pizzarajongó az elsőrangú pizza legjellegzetesebb tulajdonságának tart. A tüzeléshez használt fa típusa és minősége meghatározhatja a kész pizza ízét és minőségét.

A fatüzelésű és a gáztüzelésű pizzasütők közötti legnagyobb különbség a sütés előkészítésével járó munka mennyisége, ugyanis az első esetben tüzet kell rakni és fenntartani, míg a gázüzemű kemencét egyszerűen csak be-, majd kikapcsolni.

Az igazi rajongók egyértelműen a fatüzelésű kemencében sült pizzára szavaznak, mivel ennek ízvilága, textúrája és minősége egyszerűen felülmúlhatatlan. Azonban, ha a kényelem és az egyszerűség a fontosabb a számunkra, akkor egy profi gázüzemű pizzasütővel sem sülünk fel.

Higgy a szemednek, győződj meg az Alfa Forni kemencék nagyszerűségéről, látogass el bemutatótermeink egyikébe!

Tartalomhoz tartozó címkék: alfa forni kemence pizza