Egy kis kemencetörténelem
Miután az ember megismerte és magáévá tette a tüzet, nem sokat váratott magára az első sült ételek elkészítése, bár kezdetben még csak a tűz körbekerítésére használtak köveket. Az ókorban az épített kemence már multifunkciós készülék volt, hiszen fűtésre és sütésre egyaránt használták.
A maihoz hasonló kemencéket a 13. századtól építettek, és kezdetben csak a tehetős földesurak sajátja volt, majd egyszerű építési módja, illetve az ahhoz használt anyagok könnyű elérhetősége révén kezdetben közösségi kemencék épültek, majd a parasztházakban is elterjedt. A cserépkályhák, majd az elektromos és a gázfűtés általánossá válásával kikerültek a házakból, és már csak az ételek készítéséhez használták, és használják nagyrészt ma is.
Ennek oka pedig, hogy a benne készült ételek íze semmihez sem fogható. Kínálatunkban az olasz Alfa Forni modern kemencéket találod, amelyek már sokkal több dologra képesek, mint hagyományos elődeik.
Kemencék minden igényre
Bár a gáz- és a villanytűzhelyek kiszorították a kemencéket a házakból, a kertjükben egyre többen építenek vagy építtetnek, hiszen nemcsak a látványuk idéz egy más világot, de a benne sült ételek is. Ráadásul ezekben az ételkészítés nem tűnik munkának, inkább egy kellemes kikapcsolódásnak, amelyből mindenki szívesen kiveszi a részét.
Ma már azok is szert tehetnek kemencére, akik nem szeretik a füst szagát, vagy olyan sűrűn beépített környéken, esetleg társasházban élnek, ahol a füst a szomszédok miatt zavaró lenne. A korszerű kemencék között ugyanis a hagyományos fatüzelésű változatok mellett gázüzemű változatok is elérhetők, mint az Alfa Forni Moderno 1 Pizza.
De bármelyiket is választjuk, lényegesen egyszerűbb dolgunk lesz vele, mint a klasszikus kemencékkel, amelyek felfűtése több órát vesz igénybe, illetve a kihűlése is. A modern készülékek gyorsan és precízen felfűthetők, így az ételkészítés gyerekjáték.
Süssünk finomakat, avagy könnyű kemencés ételek
Amennyiben csak az tart vissza egy Alfa Forni kemence megvásárlásától, hogy bár szereted a pizzát, de heti rendszerességgel mégsem szeretnél ezt enni, eláruljuk, hogy ezekben szinte bármilyen kemencés étel elkészíthető.
Süthetsz kenyérlángost, csülköt, malacsültet, csirkét, kacsát, vadat, illetve készíthetsz benne leveseket, egytálételeket, édes és sós süteményeket, kenyeret is.
Sőt találhatsz számtalan különleges receptet is, készülhet benne sütőtök, aszalt paradicsom, lekvár, májpástétom, de füstölhetsz is benne kolbászt, szalonnát, húsféléket vagy halat, de akár sajtot is.
Ha kedvet kaptál a kemencés ételekhez, gyere el bemutatótermeinkbe, ahol testközelből nézheted meg, mit tudnak ezek a kemencék.