Egy kis pizza történelem
Nincs még egy olyan étel, amely a világ minden táján annyira ismert és népszerű, mint a pizza. A modern pizza az olaszok büszkesége, és “feltalálását” a nápolyi Raffaele Espositónak köszönheti, aki 1889-ben az olasz királyi pár nápolyi látogatása alkalmából egy nemzeti színekben pompázó pizzát készített számukra, amely a királynéről a Margherita nevet kapta. Persze pizza előtte is létezett, az 1830-as évekig utcai árusok kínálták, s csak később nyílt Nápolyban olyan pizzéria, amelyben el is lehetett helyben fogyasztani. Világhódító útjára mégsem innen, hanem Amerikából indult az 1950-es években olasz bevándorlók révén.
És ha már a múlt került szóba, a pizza elnevezés a latin pincere, azaz összegyúrni szóból ered, bár ősét már az ókorban is sütötték, egyes források szerint már az i.e. 3. században. Ebből is látható, mennyire kedvelt ételről van szó.
Létezik-e tökéletes olasz pizzatészta recept?
Még Olaszország különböző régióiban is különbözőképpen sütik a pizzát, nemhogy világszerte, így eredeti olasz pizzáról beszélni nem igazán fedi a valóságot, ráadásul ahány ember, annyi ízlés. Van, aki az extra vékony roppanós-ropogós tésztáért van oda, míg mások a puhább, vastagabb tésztát kedvelik, a feltétekről meg már nem is beszélve. Egy azonban biztos, liszt, víz, élesztő vagy kovász, só biztosan kerül bele, bár egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű. Álljon itt egy alaprecept, amellyel biztosan nem fogsz mellé:
-
1 kg 00-s liszt
-
0,5 l víz
-
3 ek. extra szűz olívaolaj - egyesek szerint el is hagyható
-
1 ek. só
-
És vannak, akik egy csipet cukrot is adnak hozzá, hogy az élesztő jobban dolgozzon.
A titok egyrészt a minőségi lisztben keresendő, másrészt a munkában, amit beleraknak, mert a tészta gyúrásához bizony komoly izommunka kell. Harmadrészt pedig a kelesztés ideje is meghatározó, legalább 4 órát kell adni neki, de még finomabb lesz, ha egész éjszaka pihenteted. És a legjobb, ha kézzel nyújtod.
Kemencében, magas hőfokon
Otthoni körülmények között, egy jó sütőben maximum 250-300℃-ot lehet elérni, miközben egy pizzasütő kemencében begyújtás után 500℃ fok van, amin elég 1-2 perc, hogy megsüljön. De otthon sem kell lemondani róla, ha az egész család szereti a pizzát, mert a fa- és gáztüzelésű, különböző méretben kapható Alfa Forni kemencéket pont erre találták ki!
Nagyszerű bennük, hogy beépítésükre nincs szükség, és egyes változatai egy kis teraszon vagy akár konyhában is elférnek, könnyen mozgathatók, és emellett és legfőképp kiemelkedő sütési élményt nyújtanak. Továbbá nemcsak pizzák, hanem mindenféle kemencés étel elkészítésére is alkalmasak.
Kerti grillre vagy kemencére van szükséged? Keresd fel Grillplaza.hu bemutatótermeinket vagy nézz körül a webshopban!