Kiváló olasz pizzatészta recepthez egyedülálló kemencét kínálunk!

Kiváló olasz pizzatészta recepthez egyedülálló kemencét kínálunk!

Sokan keresik a tökéletes olasz pizzatészta receptet, ám hiába készítik el aszerint a pizzát, meg sem közelíti azt az állagot, amit olyan nagyon szeret mindenki, és ami miatt világszerte népszerű étel.
Persze az sem mindegy, milyen hozzávalókból készítjük el, de ami legalább olyan fontos, az a megfelelő hőfok, amit egy hagyományos sütővel nem tudunk biztosítani. Éppen ezért születtek meg a professzionális pizzasütő kemencék, amelyekben a konyhában vagy a teraszon extra ropogós római vagy széles karimájú nápolyi pizzákat süthetünk. A precíz begyújtású Alfa Forni pizzasütő kemencék gyorsan felfűthetők, egyszerűen kezelhetők, ezáltal kiemelkedő sütési élmény kínálnak az otthonokban hétköznapokra vagy kerti összejövetelekhez. De akár hordozható pizzakemencét is beszerezhetsz, a dizájnos piros Moderno a modern otthonok dísze lesz. 

 

Egy kis pizza történelem

Nincs még egy olyan étel, amely a világ minden táján annyira ismert és népszerű, mint a pizza. A modern pizza az olaszok büszkesége, és “feltalálását” a nápolyi Raffaele Espositónak köszönheti, aki 1889-ben az olasz királyi pár nápolyi látogatása alkalmából egy nemzeti színekben pompázó pizzát készített számukra, amely a királynéről a Margherita nevet kapta. Persze pizza előtte is létezett, az 1830-as évekig utcai árusok kínálták, s csak később nyílt Nápolyban olyan pizzéria, amelyben el is lehetett helyben fogyasztani. Világhódító útjára mégsem innen, hanem Amerikából indult az 1950-es években olasz bevándorlók révén.

És ha már a múlt került szóba, a pizza elnevezés a latin pincere, azaz összegyúrni szóból ered, bár ősét már az ókorban is sütötték, egyes források szerint már az i.e. 3. században. Ebből is látható, mennyire kedvelt ételről van szó. 

Létezik-e tökéletes olasz pizzatészta recept?

Még Olaszország különböző régióiban is különbözőképpen sütik a pizzát, nemhogy világszerte, így eredeti olasz pizzáról beszélni nem igazán fedi a valóságot, ráadásul ahány ember, annyi ízlés. Van, aki az extra vékony roppanós-ropogós tésztáért van oda, míg mások a puhább, vastagabb tésztát kedvelik, a feltétekről meg már nem is beszélve. Egy azonban biztos, liszt, víz, élesztő vagy kovász, só biztosan kerül bele, bár egyáltalán nem mindegy, milyen minőségű. Álljon itt egy alaprecept, amellyel biztosan nem fogsz mellé:

  • 1 kg 00-s liszt

  • 0,5 l víz

  • 3 ek. extra szűz olívaolaj - egyesek szerint el is hagyható

  • 1 ek. só

  • És vannak, akik egy csipet cukrot is adnak hozzá, hogy az élesztő jobban dolgozzon.

A titok egyrészt a minőségi lisztben keresendő, másrészt a munkában, amit beleraknak, mert a tészta gyúrásához bizony komoly izommunka kell. Harmadrészt pedig a kelesztés ideje is meghatározó, legalább 4 órát kell adni neki, de még finomabb lesz, ha egész éjszaka pihenteted. És a legjobb, ha kézzel nyújtod. 

Kemencében, magas hőfokon

Otthoni körülmények között, egy jó sütőben maximum 250-300℃-ot lehet elérni, miközben egy pizzasütő kemencében begyújtás után 500℃ fok van, amin elég 1-2 perc, hogy megsüljön. De otthon sem kell lemondani róla, ha az egész család szereti a pizzát, mert a fa- és gáztüzelésű, különböző méretben kapható Alfa Forni kemencéket pont erre találták ki!

Nagyszerű bennük, hogy beépítésükre nincs szükség, és egyes változatai egy kis teraszon vagy akár konyhában is elférnek, könnyen mozgathatók, és emellett és legfőképp kiemelkedő sütési élményt nyújtanak. Továbbá nemcsak pizzák, hanem mindenféle kemencés étel elkészítésére is alkalmasak. 

Kerti grillre vagy kemencére van szükséged? Keresd fel Grillplaza.hu bemutatótermeinket vagy nézz körül a webshopban!

Tartalomhoz tartozó címkék: alfa forni kemence pizza recept