Grill vagy barbecue?
Tisztázzuk már az elején, a grillezés és a BBQ két homlokegyenest eltérő műfaj! Bár mindkettő esetében szabadtűzön készítjük a húsokat, a grillezés vagy ahogy a tudomány hívja, a direkt sütés magas hőfokon történik, a finomságok rövid idő alatt készülnek el.
Ezzel szemben az indirekt sütés vagy barbecue esetében alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb idő alatt, tulajdonképpen forró füstben készülnek el a fogások.
Grillezni szeletelt vagy nyársra húzott kisebb darab húsokat, zöldségeket szokás, a szmókerekben nagy darab vagy egész húsok készülnek, melyek sajátos ízvilággal rendelkeznek a füstölés által.
A grillezett húsokat sütés előtt puhíthatjuk-ízesíthetjük különféle pácokban, barbecue-zásnál viszont sütés közben kenegethetjük különféle szószokkal a húsokat a még aromásabb végeredmény érdekében. Kínálatunkban rubokat és szószokat, valamint különféle, a sütést segítő, a különféle technikákhoz illő grilleszközöket és kiegészítőket találsz.
Kötelező elem-e a szósz?
A barbecue őshazájának tekintett Texasban azt vallják, hogy az igazán jó sültek nem igénylik a szószokat sem készítés közben, sem a fogyasztáshoz, ennek ellenére egy jó szósz nagyon is sokat dobhat a húsok ízén.
Adódik a kérdés, hogy tulajdonképpen mire is való a BBQ szósz? Nos, funkciója összetett, ugyanis használható marinádként, vagyis a húsok pácolására, valamint hígabb változatban sütés közbeni nedvesítésre, gazdagabb változatban glazúrként a sütés végén a hús fényezéséhez, valamint mártogatósként a húsok mellé. Sokan ez utóbbit ismerik és azonosítják BBQ szószként, a polcokról is ezt emelhetjük le különféle ízekben.
Nálunk is találsz különleges ízvilágú szószokat, például az enyhén füstös, paradicsomalapú, Coca Colát is tartalmazó South Smoke Crazy Plumot.
A BBQ szósz készítése – Mi kerülhet bele?
Az amerikai BBQ szószok meglehetősen egyszerűek, de ezek között is 3 irányzatot különíthetünk el, a paradicsom-, az ecet- és az egyéb, például mustár- vagy majonézalapú szószokat. Valamennyire jellemző az édes, a savas és a sós ízek harmonikus kombinációja, amelyet fűszerezéssel tehetünk egyedivé.
A szószok alapja lehet paradicsom vagy ketchup, majonéz, mustár vagy tormakrém, a sós ízt fokozhatjuk szójaszósszal vagy paprikakrémmel, az édesítést pedig adhatja barna-, nád- vagy kristálycukor, méz, juharszirup, melasz. A savasságról gondoskodhatunk alma- vagy citromlével, alma-, cider-, fehérbor-, balzsamecettel, de jól illik hozzá a Worchester-szósz is.
Kerülhet még bele vörös- és fokhagyma, paprika, chili, gyömbér, Tabasco és különféle szárított és friss fűszerek. Készíthetjük világos vagy barnasörrel, bourbonnel. Egyetlen alapszabály, hogy ne legyen túl tömény és édes.
Akár a grillezés, akár a kamadóban vagy szmókerben készített füstös ízek, akár a hamisítatlan olasz pizza híve vagy, kínálatunkban minden megtalálsz.