A BBQ szósz készítése házilag nem ördöngösség

A BBQ szósz készítése házilag nem ördöngösség

Gondolkodtál már azon, hogy vajon megéri-e az időt és a fáradtságot a BBQ szósz készítése, vagy az ízesítéshez tökéletes lesz az is, amit egy szupermarketben a polcról leemelsz? 
Amennyiben a szabadban történő hússütés rajongója és egy nagyszerű grill boldog tulajdonosa vagy, bizonyára hallottál már a barbecue-ról, az USA-ban és Dél-Amerika egyes országaiban népszerű hússütési módról.
Ezeken a vidékeken a BBQ a mindennapi élet része, nálunk azonban még csak kevesen sajátították el és követik. Ha viszont kóstoltál már profik által így elkészített húst, biztosak vagyunk benne, hogy magad is megpróbálkozol vele, amint lehetőséged adódik rá. A lassú tűzön sütött sertésnek, marhának ugyanis egyedülálló íze van, amit részben a különleges szószoknak köszönhet.

Grill vagy barbecue?

Tisztázzuk már az elején, a grillezés és a BBQ két homlokegyenest eltérő műfaj! Bár mindkettő esetében szabadtűzön készítjük a húsokat, a grillezés vagy ahogy a tudomány hívja, a direkt sütés magas hőfokon történik, a finomságok rövid idő alatt készülnek el.

Ezzel szemben az indirekt sütés vagy barbecue esetében alacsonyabb hőmérsékleten, hosszabb idő alatt, tulajdonképpen forró füstben készülnek el a fogások.

Grillezni szeletelt vagy nyársra húzott kisebb darab húsokat, zöldségeket szokás, a szmókerekben nagy darab vagy egész húsok készülnek, melyek sajátos ízvilággal rendelkeznek a füstölés által. 

A grillezett húsokat sütés előtt puhíthatjuk-ízesíthetjük különféle pácokban, barbecue-zásnál viszont sütés közben kenegethetjük különféle szószokkal a húsokat a még aromásabb végeredmény érdekében. Kínálatunkban rubokat és szószokat, valamint különféle, a sütést segítő, a különféle technikákhoz illő grilleszközöket és kiegészítőket találsz. 

Kötelező elem-e a szósz?

A barbecue őshazájának tekintett Texasban azt vallják, hogy az igazán jó sültek nem igénylik a szószokat sem készítés közben, sem a fogyasztáshoz, ennek ellenére egy jó szósz nagyon is sokat dobhat a húsok ízén. 

Adódik a kérdés, hogy tulajdonképpen mire is való a BBQ szósz? Nos, funkciója összetett, ugyanis használható marinádként, vagyis a húsok pácolására, valamint hígabb változatban sütés közbeni nedvesítésre, gazdagabb változatban glazúrként a sütés végén a hús fényezéséhez, valamint mártogatósként a húsok mellé. Sokan ez utóbbit ismerik és azonosítják BBQ szószként, a polcokról is ezt emelhetjük le különféle ízekben. 

Nálunk is találsz különleges ízvilágú szószokat, például az enyhén füstös, paradicsomalapú, Coca Colát is tartalmazó South Smoke Crazy Plumot

A BBQ szósz készítése – Mi kerülhet bele?

Az amerikai BBQ szószok meglehetősen egyszerűek, de ezek között is 3 irányzatot különíthetünk el, a paradicsom-, az ecet- és az egyéb, például mustár- vagy majonézalapú szószokat. Valamennyire jellemző az édes, a savas és a sós ízek harmonikus kombinációja, amelyet fűszerezéssel tehetünk egyedivé. 

A szószok alapja lehet paradicsom vagy ketchup, majonéz, mustár vagy tormakrém, a sós ízt fokozhatjuk szójaszósszal vagy paprikakrémmel, az édesítést pedig adhatja barna-, nád- vagy kristálycukor, méz, juharszirup, melasz. A savasságról gondoskodhatunk alma- vagy citromlével, alma-, cider-, fehérbor-, balzsamecettel, de jól illik hozzá a Worchester-szósz is.

Kerülhet még bele vörös- és fokhagyma, paprika, chili, gyömbér, Tabasco és különféle szárított és friss fűszerek. Készíthetjük világos vagy barnasörrel, bourbonnel. Egyetlen alapszabály, hogy ne legyen túl tömény és édes.

Akár a grillezés, akár a kamadóban vagy szmókerben készített füstös ízek, akár a hamisítatlan olasz pizza híve vagy, kínálatunkban minden megtalálsz.

Tartalomhoz tartozó címkék: bbq grill recept