Miért érdemes öntöttvas edényt vásárolni?
Ezek az edények bármilyen sütőfelületen alkalmazhatóak, legyen az nyílt lángos vagy beltéri indukciós vagy kerámia tűzhely. A hagyományos társaikhoz képest lényegesen lassabban melegszenek fel, de cserébe sokkal nagyobb hőtartásra és egyenletesebb hőleadásra képesek. Ez számos étel - például egy ízletes steak - esetében hatalmas előny tud lenni.
Egy jó minőségű öntöttvas edény nem csak 1-2 éven át lesz a konyhai vagy a grill felszerelések hasznos tagja. Amennyiben megfelelően használod, és odafigyelsz a karbantartásra is, akkor akár évtizedekig is jó szolgálatot tehet.
Az öntöttvas edény első használata előtt: beavatás
A vásárlás után nem szabad azonnal használatba venni az öntöttvas edényt, hanem előtte érdemes az alábbi módon eljárni:
- Elsőként meleg vízzel át kell mosni egy kevés mosószer kíséretében a felületeket, hogy minden szennyeződést eltávolítsunk a serpenyőről.
- Ezután töröljük teljesen szárazra a serpenyőt mindenhol, és kenjük át olajjal, és hevítsük füstölésig.
(Régimódi kiégetést is használhatunk. Ennek során nemcsak olajjal kenjük ki a serpenyőt, hanem megtöltjük olajjal, krumpli héjjal és sóval úgy, hogy félig legyen, majd addig melegítjük ezt a mixtúrát, míg a krumpli és a só is egyaránt elfeketednek). - Hagyjuk teljesen kihűlni a serpenyőt.
- Mossuk el tiszta vízzel mindennemű vegyszer használata nélkül, töröljük szárazra, és kenjünk rá egy nagyon vékony réteg olajat papírtörlővel.
- Innentől a serpenyő készen áll a használatra.
Rendszeres karbantartás
Ha hosszú távon szeretnénk megőrizni az öntöttvas serpenyő tapadásmentességét, akkor nem szabad megfeledkezni a használat utáni karbantartásról sem. A sütögetések után ki kell törölni a beleragadt ételmaradványokat, majd a lehető legkevesebb mosogatószer kíséretében kell gyorsan tisztára mosni az edényt. Ezután érdemes szárazra törölni és alacsony lángon kb. 10 percig melegíteni, hogy minden nedvesség biztosan el tudjon párologni belőle, majd kevés olajjal át kell kenni a felületeket. Ez kettős haszonnal jár, hiszen elősegíti azokat a természetes fűszeres rétegeket, amiket a sütés során alakítunk ki a serpenyő felszínén, valamint megakadályozza a sütögetések között a rozsda megjelenését.
Ha szeretnénk sokáig használni az öntöttvas edényeket, tanácsos kerülni a savas ételek (pl. citrom, paradicsom, bor) ebben való elkészítését, mivel ezek foltossá teszik és károsítják az anyag felületét.
Te is tervezed, hogy új eszközöket szerzel be a grillezéshez, de még nem tudod, hogy mi lenne a legjobb választás, vagy hogy mit tudnál igazán kihasználni a saját kerti tűzhelyeden? Kérdéseiddel fordulj bátran szaktanácsadóinkhoz a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és bővítsd a repertoárodat minél több, kültéren is elkészíthető étellel.