Tarja pácolása grillezéshez: mit tegyünk, hogy szaftos maradjon a hús?

Tarja pácolása grillezéshez: mit tegyünk, hogy szaftos maradjon a hús?

A tarja a sertés egyik talán legegyszerűbben és legsokoldalúbban elkészíthető része. Bőven van benne zsír, így elő sem fordulhat, hogy kiszárad, ennek köszönhetően akár egyben, akár szeletben is könnyen megsüthető. Ezek a tulajdonságai népszerűvé teszik a grillezés során, hiszen akár még kezdők is könnyen elboldogulnak vele. Azonban nem maradhat el a tarja pácolása grillezéshez, hiszen csak így lesz ízletes, szaftos és omlós a hús. Hogy mit kell ehhez tenni és mire figyeljünk? Most eláruljuk.

Sokféle módon elkészíthető étel

A tarját többféle módon is előkészíthetjük a grillezéshez. Ehhez persze nem árt egy megfelelő eszköz sem. A kerti grillek közül talán a gázgrill, amivel bárki könnyedén elboldogulhat és akár még egy teraszon is használható, hiszen a főzési, sütési folyamat nem jár nyílt láng használatával. Ha a készülék megvan, sikeresen elővettük és beizzítottuk, akkor jöhet a hús előkészítése.

Ennek során elsőként döntsük el, hogy friss tarjából vagy füstölt nyers húsból szeretnénk-e sültet készíteni. Vannak, akik szeretik a csontos változatokat, de a csont nélkülivel talán gyorsabban és egyszerűbben boldogulhatunk. Az is fontos tényező, hogy a húst egyben vagy szeletben akarjuk megsütni, hiszen ettől függ majd a páclé mennyisége és a sütési idő hossza is.

Tarja pácolása grillezéshez

Amikor sor kerül a tarja pácolására grillezéshez, akkor ahogy már említettük, lehet egyben vagy szeletben készíteni. Emellett akár meg is tölthetjük, nyársra is fűzhetjük, attól függően, hogy milyen formában szeretnénk fogyasztani. A karajjal ellentétben a tarja nem szárad ki, még akkor sem, ha csak frissen fűszerezve készítjük el azt, de azért itt is igaz, hogy a húst sokkal jobban átjárják az ízek, ha páclevet alkalmazunk. Természetesen szükség lesz egy kiváló minőségű kerti gázgrillre is, hiszen a sütésről ez az eszköz fog gondoskodni!

A klasszikus flekkenpác, amit a tarja esetében a legtöbbször használnak, fokhagymás-mustáros, de bátran kísérletezhetünk más megoldásokkal is. A fűszerezés főleg attól függ, hogyan akarjuk megsütni majd a húst. Aki egyben hagyja, annak érdemes a pácolásra több időt hagynia, esetleg késsel bevagdosni, hogy az elkészített fűszerkeverék a mélyebb rétegekbe is eljusson. Az is remek megoldás lehet, ha a nem felszeletelt, egyben hagyott tarját alaposan megspékeljük, például fokhagymával.

Mit tegyünk szeletelt vagy nyársalt húsok esetében?

A webáruházunkban kapható eszközök között például nyársakat is találhatunk, ami azok számára lehet előnyös, akik nem egészben fogyasztanák a húst. A nyársra a tarja mellett felhúzhatunk zöldségeket, krumplit, de akár még gyümölcsöket is. A szeletelt és nyársalt húsok esetében, főleg, ha azokat előtte alaposan kiklopfoltuk, kevesebb idő is elég lesz a pácoláshoz. Aki nem szándékozik túl sok olajjal vagy zsírral főzni, az megoldhatja a feladatot úgy is, hogy fűszerezett olajjal alaposan bekeni a sertéshúst, majd egymásra teszi őket és egy zárható dobozban tárolja azokat.

Ha viszont vendégek érkeznek, és hirtelen kell grillezni, akkor akár frissen, egy kis olívaolajjal megkenve is kisüthetjük. Porított fűszerekkel tehetjük igazán ízletessé az ételt. Grillezés közben pedig készíthetünk egy pácot, amivel folyamatosan kenegetjük. Itt azonban fontos, hogy a szószokat hagyjuk sűrűre, ellenkező esetben a parázsra csöpög és nem sül rá megfelelően a húsra.

A lényeg tehát a megfelelő fűszerezés és a pác használata. Az sem baj, ha nincs egy éjszakánk vagy pár óránk arra, hogy “beáztassuk” a húsokat a fűszeres lébe. Ahogy említettük, sokszor az is elég, ha főzés közben kenegetjük.