Oldalas grillezése: ezt érdemes tudni róla

Oldalas grillezése: ezt érdemes tudni róla

Talán nem okoz túl nagy meglepetést, hogy az oldalas grillezésére igen sokan keresnek rá az interneten, hiszen aki már evett grillezett oldalast valahol, az bizonyára otthon is szeretné az asztalra varázsolni ezt a fenséges fogást. De a kezdeti lelkesedést gyakran felváltja a bizonytalanság, hogy vajon az otthoni próbálkozás nem lesz-e túl nagy csalódás. Ha betartjuk a szabályokat, melyek az oldalas grillezésére vonatkoznak, akkor garantáltan sikerélménnyel és egy isteni fogással leszünk gazdagabbak.

Az oldalas grillezésének egyik titka a jó grillsütő

 

A grillezés leginkább nélkülözhetetlen kelléke a grillsütő, így első körben abból ajánlott olyat beszerezni, ami az igényeinknek leginkább megfelel. Az, hogy az oldalas grillezéséhez milyen az ideális grillező, attól függ, hogy milyen eljárással szeretnénk elkészíteni. Bár az oldalas grillezése többféleképpen kivitelezhető, de a BBQ oldalashoz nincs fogható.

 

Tehát, ha eldöntöttük, hogy az oldalasunkat füstön fogjuk elkészíteni, akkor egy olyan grillsütőre van szükség, amelynek van teteje, valamint nagyon jó a hőtartó képessége, hiszen ebben az esetben viszonylag alacsony hőfokon kell elkészíteni a fogást. Ehhez pedig a legjobb grillsütő a kamado típusú faszenes grill, ami könnyen felismerhető tojás formájáról. Ez a grillsütő kerámiából készül, ami alkalmassá teszi a hosszan tartó sütögetésre, és ami miatt remek hőtartó képességgel rendelkezik.

 

 

A megfelelő hús kiválasztása

 

Az oldalas grillezésének egy igen sarkalatos pontja a megfelelő hús kiválasztása. Ehhez pedig szükségünk lesz egy megbízható hentesre, aki pontosan azt fogja adni, amit kérünk tőle, vagyis egy olyan oldalas-darabot, amin a zsír és a hús viszonylag egyenletesen oszlik meg. Ugyanis ha nagyon kevés zsír van az oldalason, akkor jó eséllyel száraz és rágós darabokat kapunk a sütögetés végeztével.

 

A hús előkészítése

 

A hús előkészítése szintén fontos, mivel ha elmarad a megfelelő előkészület, akkor is a szárazzá és rágóssá válást kockáztatjuk. Ahhoz pedig, hogy ezt elkerüljük, el kell távolítani az oldalasról a membránt. A membrán a csontos oldalon található bőrszerű vékony hártya, amit úgy a legegyszerűbb eltávolítani, ha egy tompa kést a membrán és a csont közé csúsztatunk, és annyira fellazítjuk, hogy meg tudjuk fogni. A csúszás elkerülése érdekében egy papírtörlővel fogjuk meg a fellazított részt és egyszerre húzzuk le az egészet.

 

A membrán eltávolítása után jöhet a fűszerezés, majd az ezt követő pihentetés. A pácolás legjobb módja oldalas grillezése esetén, ha a húst bedörzsöljük a választott fűszerekkel vagy fűszerkeverékkel. Ha bolti fűszerkeveréket használunk, mindenképp olyat válasszunk, ami hozzáadott adalékanyagoktól mentes.

 

Az oldalas grillezése

 

Az oldalas grillezésére természetesen többféle technika létezik, de a legjobb talán a 3-2-1 névre hallgató módszer. Ennek első lépésében 3 órán keresztül füstöljük a húst 110 fokon, majd levesszük a grillrácsról, kis folyadékkal befújjuk, betekerjük alufóliába és visszatesszük a 110 fokos grillre további 2 órára. A 2 óra letelte után eltávolítjuk a fóliát, és ismét a grillre tesszük még mindig 110 fokon további 1 órára.

 

Ezzel a módszerrel igazán puha, omlós lesz a végeredmény.

 

Amennyiben neked is szükséged van egy minőségi grillsütőre, hogy az oldalas grillezése során minden simán menjen, nézz szét webáruházunkban, illetve ha kérdéseid lennének, keress minket elérhetőségeinken!