Kiterített csirke sütése kerek grillrácson

Kiterített csirke sütése kerek grillrácson

A kerek grillrácsok többnyire a kis méretű kerti sütők védjegyei. Ezek helykihasználás szempontjából kimondottan praktikusak, de sajnos ez a sütőfelület méreteit és a süthető ételek mennyiségét tekintve is időnként kompromisszumokat kíván. Persze vannak technikák, amik segítségedre lehetnek abban, hogy véghez vigyél egy szinte lehetetlen küldetést. A csirke sütésének például - ha nem feltétel, hogy mindenképpen egyben kell maradnia - a kiterítés a legjobb módja. Lássuk ennek a menetét!

A grillrács fontossága

Mielőtt a dolgok közepébe vágnánk érdemes megjegyezni, hogy a grillrács milyen fontos szerepet is tölt be a sütésben, és mennyire tudja befolyásolni az elkészült étel ízét. Egy gondosan előkészített rács akár a fűszerezésben is segítségedre lehet, ha sütés előtt átkened beolajozott hagymával. Ellenben egy rosszul tisztított grillrács akár teljesen el is ronthatja a rajta készülő ételek zamatát.

 

A rács tisztán tartása

A grillrács tisztítási igényeit nagyban meghatározzák a hozzá felhasznált anyagok. Minden esetre a legegyszerűbben tűzforró állapotban egy drótkefével lehet őket megtisztítani a szennyeződésektől. Nem tudja, mi az igazi akaraterő, aki még nem állt neki sütés után egyből grillrácsot súrolni, miközben már mindenki ette a finom falatokat!

Ha szeretnéd, hogy egy kicsit könnyebb dolgod legyen a ráccsal, tanácsos használnod tisztítószereket és -eszközöket a grill tisztán tartásához, amik a webshopban is elérhetőek.

 

A kiterített csirke

A kiterített csirke (vagy butterflied chicken, spatchcock chicken) a világ számos pontján nagy népszerűségnek örvend. Igazán látványos fogás tud lenni már sütőben elkészítve is, de a BBQ vagy grillsütés tudja belőle tényleg kihozni a maximumot. 

 

A csirke előkészítése

A csirkés fogásokhoz ajánlott minél szebb színezetű tanyasi csirkét használni, hogy igazán finom ízeket kapjunk. 

Első lépésként ki kell vágni a csirke gerincét egy csirkeolló segítségével. Ezt a gerincet külön meg lehet sütni a grillen. Ugyan nincs rajta túl sok hús, ellenben annál ropogósabbra tud sülni. Ha nem rajongsz az ilyesmiért, akár félre is teheted a csirke gerincét, mert egy BBQ szószhoz vagy egy alapléhez kiváló alapanyag.

Miután kiterítetted a csirkét, látható, hogy a mellrésze kitüremkedik, ami a sütés során egyenetlenséget okozhat. Ezt könnyűszerrel tudod orvosolni, ha a tenyereddel egy határozott mozdulattal megroppantod a mellet.

Utolsó lépésként a szárnyakat érdemes a combokhoz rögzíteni, hogy a sülés során ne tudjanak elmozdulni, a hús pedig megőrizze a kialakított formáját.

Az így előkészített csirkét bőrével felfelé kell a rácsra helyezni és törekedni kell arra, hogy minél lassabban süljön meg, minél több füst tudja átjárni. Mivel a kör alakú grillrácsoknál a hőmérséklet a rács szélénél magasabb, ajánlott figyelni az elhelyezésnél arra, hogy a mell része minél közelebb legyen a rács középpontjához, hiszen ennek a húsnak van a legkisebb hőre szüksége az átsüléshez. Amennyiben barbeque sütési módot választasz és 115-120 fokon sütöd a csirkét, akkor is viszonylag hamar, közel 3 óra alatt készre süthető a fogás.

 

Kiegészítők a kerek grillrácshoz

Ahogy az egyéb modellekhez, a kör alakú grillekhez is számos kiegészítő kapható. Ugyanúgy használható itt is a zsírkő, a pizzasütő kő is, de ha kevésnek bizonyul a hely, azt is meg tudod toldani egy lépéssel, ha bővítőállványt használsz.

 

Ha grillezéssel kapcsolatos kérdésed van, vagy Te is beszereznél egy kör alakú grillt, keress minket bátran az oldalon megadott elérhetőségeken!