A grillrács fontossága
Mielőtt a dolgok közepébe vágnánk érdemes megjegyezni, hogy a grillrács milyen fontos szerepet is tölt be a sütésben, és mennyire tudja befolyásolni az elkészült étel ízét. Egy gondosan előkészített rács akár a fűszerezésben is segítségedre lehet, ha sütés előtt átkened beolajozott hagymával. Ellenben egy rosszul tisztított grillrács akár teljesen el is ronthatja a rajta készülő ételek zamatát.
A rács tisztán tartása
A grillrács tisztítási igényeit nagyban meghatározzák a hozzá felhasznált anyagok. Minden esetre a legegyszerűbben tűzforró állapotban egy drótkefével lehet őket megtisztítani a szennyeződésektől. Nem tudja, mi az igazi akaraterő, aki még nem állt neki sütés után egyből grillrácsot súrolni, miközben már mindenki ette a finom falatokat!
Ha szeretnéd, hogy egy kicsit könnyebb dolgod legyen a ráccsal, tanácsos használnod tisztítószereket és -eszközöket a grill tisztán tartásához, amik a webshopban is elérhetőek.
A kiterített csirke
A kiterített csirke (vagy butterflied chicken, spatchcock chicken) a világ számos pontján nagy népszerűségnek örvend. Igazán látványos fogás tud lenni már sütőben elkészítve is, de a BBQ vagy grillsütés tudja belőle tényleg kihozni a maximumot.
A csirke előkészítése
A csirkés fogásokhoz ajánlott minél szebb színezetű tanyasi csirkét használni, hogy igazán finom ízeket kapjunk.
Első lépésként ki kell vágni a csirke gerincét egy csirkeolló segítségével. Ezt a gerincet külön meg lehet sütni a grillen. Ugyan nincs rajta túl sok hús, ellenben annál ropogósabbra tud sülni. Ha nem rajongsz az ilyesmiért, akár félre is teheted a csirke gerincét, mert egy BBQ szószhoz vagy egy alapléhez kiváló alapanyag.
Miután kiterítetted a csirkét, látható, hogy a mellrésze kitüremkedik, ami a sütés során egyenetlenséget okozhat. Ezt könnyűszerrel tudod orvosolni, ha a tenyereddel egy határozott mozdulattal megroppantod a mellet.
Utolsó lépésként a szárnyakat érdemes a combokhoz rögzíteni, hogy a sülés során ne tudjanak elmozdulni, a hús pedig megőrizze a kialakított formáját.
Az így előkészített csirkét bőrével felfelé kell a rácsra helyezni és törekedni kell arra, hogy minél lassabban süljön meg, minél több füst tudja átjárni. Mivel a kör alakú grillrácsoknál a hőmérséklet a rács szélénél magasabb, ajánlott figyelni az elhelyezésnél arra, hogy a mell része minél közelebb legyen a rács középpontjához, hiszen ennek a húsnak van a legkisebb hőre szüksége az átsüléshez. Amennyiben barbeque sütési módot választasz és 115-120 fokon sütöd a csirkét, akkor is viszonylag hamar, közel 3 óra alatt készre süthető a fogás.
Kiegészítők a kerek grillrácshoz
Ahogy az egyéb modellekhez, a kör alakú grillekhez is számos kiegészítő kapható. Ugyanúgy használható itt is a zsírkő, a pizzasütő kő is, de ha kevésnek bizonyul a hely, azt is meg tudod toldani egy lépéssel, ha bővítőállványt használsz.
Ha grillezéssel kapcsolatos kérdésed van, vagy Te is beszereznél egy kör alakú grillt, keress minket bátran az oldalon megadott elérhetőségeken!