Milyen fűszereket használjunk a zöldségek ízesítéséhez?
Kifejezetten zöldségekhez kapható fűszerkeveréket nem túl sokat lehet találni a boltok polcain. Alapvetően elmondható azonban, hogy a legtöbb húsokhoz való fűszerkeverék kifejezetten jó ízt kölcsönöz a zöldségeknek is. Ezenkívül használhatunk saját házi fűszerkeveréket, de akár húsokhoz használt pácleveket is. A képzeletnek csak az egyéni ízlések szabhatnak határt.
Hogyan, és egyáltalán milyen zöldségeket érdemes sütni?
A különféle zöldségek grillezéséhez alkalmazhatsz autentikus módszereket, vagy válogathatsz különböző grilleszközök széles kínálatából is. Az egyik legrégebbi, hazánkban is hagyományos szabadtéri finomság a hamuban sült krumpli. Ez úgy készül, hogy a burgonyát héjastól alufóliába tekerjük, majd betesszük a már kialudni készülő tűz hamujába. Fontos, hogy ne a még izzó parázsra helyezzük a zöldséget, hanem csak a közelébe, hogy még éppen kellő hő érje, de meg se égjen, csak szépen lassan süljön.
Amerikában klasszikusnak számít a grillezett kukorica is. Ebben az esetben a megtisztított kukoricacsövet a sütés előtt egy kis fűszeres vagy fokhagymás vajjal meg lehet kenni, hogy a megszokott ízeket feldobd egy kicsit. Ez után már mehet is a rácsra!
Ezeken kívül grillezhetsz gombát, répát, padlizsánt, hagymát, paprikát is. Ha tartasz tőle, hogy a kisebb darabok elkalandoznak, vagy körülményes őket forgatni, akkor könnyíthetsz a dolgodon egy rozsdamentes grillkosárral is. Ez egy jól záródó eszköz, ami megakadályozza, hogy az apróbb húsok és zöldségek a földön landoljanak, a hőálló műanyag nyél pedig nem veszi át a hőt. Így a megégéstől sem kell tartanod, az ételek pedig kimondottan könnyen kezelhetővé válnak.
Milyen előnyei vannak a grilltálcán való sütésnek?
Manapság a grilltálcák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek. Ez egyrészt köszönhető annak, hogy megóvják az értékes falatokat a rácsról való lepotyogástól. Másrészt, ha szeretjük a szaftosabb ételeket vagy a kellemes szószokat, akkor egy grilltálca nagy segítséget tud nyújtani, hiszen megtartja az egyébként kárba vesző zsírokat, egyéb anyagokat. Harmadrészt megóv attól, hogy az ételek a grillrácsra ragadjanak, hogy a sütögetés végeztével egy jó adag munkát adjanak még nekünk. Ebből is jól látható tehát, hogy a legtöbb zöldségnek bizony előnyére válik, ha nem közvetlenül a rácson, hanem egy grilltálcán sütjük meg.
Egyes tanulmányok szerint a forró szénre csöpögő, majd az ételekhez visszapárolgó zsírok karcinogén, azaz rákkeltő anyagokat tartalmaznak. A grilltálca ez ellen is védelmet nyújt, hiszen megtartja a pácoláskor felvitt plusz zsiradékokat, ezáltal nem csak a fűszerek aromáját őrzi meg, hanem az egészségünket is.
Te is kedvet kaptál a grillezett zöldségekhez? Grillt vagy valamilyen kiegészítőt vásárolnál? Keresd szakértőinket a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, hogy mihamarabb megsüthesd a kedvenc grillételeidet!