Paella receptek, amikkel elhozhatod Spanyolországot az otthonodba

Paella receptek, amikkel elhozhatod Spanyolországot az otthonodba

A paella receptek elég sok ponton el tudnak térni egymástól, de alapvetően mégiscsak ugyanarról az ételről beszélünk. A következő bejegyzésben megnézzük, mik azok a jellemzők és sajátosságok, amikkel mindenképpen rendelkeznie kell a fazék tartalmának, ha paellának szeretnéd nevezni, és hogy hogyan és miben érdemes ezeket elkészíteni.
Ha téged is foglalkoztat a téma, de eddig nem mertél belevágni, akkor érdemes továbbolvasni, meglátod majd, hogy a paella bonyolultsága egyáltalán nem az elkészítésében rejlik.

Mi is pontosan a paella?

Eredetét többféleképpen is magyarázzák. Egyesek szerint arab és római gyökerekkel rendelkezik, mások pedig úgy gondolják, hogy a mai Valencia melletti Albufera-tó vidékén készítették el először ezt az ételt.

Akármelyik verzió is legyen igaz, ez az étel a spanyolok nemzeti kedvencévé nőtte ki magát, mára pedig az ünnepi ételük is ez. Ráadásul a rajongásukat mi sem mutatja jobban, minthogy az étel saját ünnepnapot is kapott. Mostanra jó ideje minden évben szeptember 20. a paella, avagy a spanyol rizses hús napja.

A paella receptek lelke: a kerek szemű rizs

Egyes paella receptek olyan tengeri alapanyagokat is tartalmaznak, amiket Magyarországon csak gyorsfagyasztott állapotban lehet megvenni, ha egyáltalán találsz egy-egy üzletben belőlük. De igazi kihívást jelenthet az is, hogy találj olyan rizst, ami kimondottan a paellába való. Ez a kerekszemű rizs főként abban tér el a nálunk használt típusoktól, hogy sokkal nagyobb a vízfelszívó képessége, de a felszínén található barázdák miatt sokkal krémesebb állagot is lehet vele elérni. A paella készítéséhez a rendelkezésre álló grillezhető edények közül olyat kell választani, amiből könnyedén el tud párologni a felesleges nedvesség.

Hogyan készül a paella malagán?

Hozzávalók:

  • 200 g kerek szemű rizs
  • 2 csirkecomb apró darabokra vágva
  • 1 l húsleves alaplé
  • 2,5 dl fehérbor
  • 1 db nagyobb kaliforniai paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db hámozott, magozott paradicsom
  • Fűszerek (a sáfrány kiemelt fontosságú)

Elsőként a hagymát és a paprikát kell kevés olajon megpirítani, majd hozzáadhatod az aprított húst is. Ha ez egy kis színt kapott, bekerülhetnek a fokhagymagerezdek és a paradicsom is a serpenyőbe. Erre öntsd rá az alaplé ¾-ét, és mehet is a rizs az elegybe. Az erőteljes párolgás miatt a levet folyamatosan pótolni kell. Rendszeres keverés mellett nagyjából 45 perc alatt elkészíthető így a paella szabadtűzön, vagy akár egy Joe Junior rácsain is. 

Hogyan készül a paella marinera?

Hozzávalók:

  • 250 g kerek szemű rizs
  • 200 g csirkehús
  • Fekete kagyló
  • Garnéla
  • Bébi tintahal
  • 100 g zöldbab
  • 25 g fehérbab
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 db paradicsom
  • 1 db articsóka
  • 1 l húsleves alaplé
  • Fűszerek

A húsokat olajon megpirítjuk, majd hozzáadjuk a lecsepegtetett zöldségeket, majd a paradicsomot és a fokhagymát. Utolsóként a rizs kerül bele, amit a katolikus szokások szerint kereszt alakban szórtak a serpenyőbe. Egybefőzzük, ízlés szerint fűszerezzük, és közel ¾ óra alatt kész is a mennyei paella, ami akár egy sima családi ebédet is ünnepi alkalommá tud varázsolni. 

Te is szeretnél minél több nemzetközi fogás elkészítését kipróbálni a kertedben, de szükséged lenne hozzá még néhány kiegészítőre? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, hogy segítségükkel megtalálhasd a legsokoldalúbb grilleszközöket!