Hogyan lesz igazán finom a marha steak?

Hogyan lesz igazán finom a marha steak?

A marha steaket nem véletlenül övezi hatalmas rajongás a húsevők és a grillezők körében is. Az elkészítési módok ugyan különbözőek lehetnek, de az biztos, hogy egy jól elkészített steak igazi kulináris élményt tud biztosítani.
Nézzük meg tehát, mi is a titka a jó elkészítésnek, hogyan érdemes nekiállni, mire kell odafigyelni a sütés közben, és hogy mit ne felejts el a sütés után!

Miből készül a marha steak?

A szarvasmarháknak több fajtája is alkalmas arra, hogy halála után még steakként örvendeztethessen meg minket, de természetesen nem mindegyik. Éppen ezért, jó, ha tisztában vagy vele, hogy milyen fajta állat húsát veszed meg. A tejhasznú szarvasmarhák húsa sosem lesz olyan finom és ízletes kisütve, mint a húshasznúaké. Steak húsnak a legkedveltebbek az alábbi fajták: Limousine, Charolais, Herefordshire, Angus, Wagyu. Avatatlan szemek számára ezeknek az állatoknak a húsa akár túl zsírosnak is tűnhet, de elkészítés után már biztosan nem panaszkodik rájuk senki. 

Mitől lesz száraz vagy nedves érlelésű a hús?

A nedves érlelést főként Amerikában alkalmazzák. Ennek során a húst vákuumba teszik és 21 napig ebben a környezetben hagyják, hogy az enzimek tehessék a dolgukat. Így az izmok lazulása során minimális a szín- vagy a súlyveszteség.

A száraz érlelés során viszont a húst csupán fellógatják egy olyan kamrában, amelynek a hőmérséklete 1-3°C, a páratartalma pedig 70%-os. Ezek között a kontrollált körülmények között tartják sok esetben akár 9-10 hétig, a lazításba pedig az enzimeken kívül a gombák és baktériumok is kiveszik a részüket. Eredményeképpen nagyobb a súlyveszteség, az ízek viszont lényegesen karakteresebbek, koncentráltabbak lesznek. Ilyen érleléssel készült húst azonban nem egyszerű beszerezni, vagy a nívósabb steak házakban, vagy ha otthon készítenéd el grillsütőn, a steak húsra specializálódott hentes szaküzletekben lelheted meg.

Hogyan süsd a steaket?

A sütés során a hőmérsékletnek hatalmas szerepe van, így semmiképpen sem szabad félvállról venni azt. A legjobb, ha egy húshőmérő társaságában állsz neki a sütögetésnek. Ebből persze több fajtát is be tudsz szerezni, ha kezdő vagy vagy csupán szereted a precíz dolgokat, akkor a tökéletes választás számodra egy digitális okos húshőmérő. Ennek a segítségével ugyanis folyamatosan nyomon követheted a grillrácson lévő hús maghőmérsékletét, ráadásul jelzi neked azt is, hogy mikor van kész a sütés. És mindennek tetejébe az okos hőmérő arról sem feledkezik meg, hogy a sütés után kiemelt fontossággal bír a pihentetési idő is. A beállított állat fajtája és testrésze alapján megállapítja a számodra, hogy a sütés után mennyi időnek kell eltelnie a tálalásig. 

Ha mégis hőmérő nélkül állsz neki a sütögetésnek, és jól jönne egy mankó, hogy milyen hőfokon van kész a steak, akkor az alábbiakat vedd figyelembe: 

Az előmelegített grillrácson sütve a hússzeleteket

  • Rare – Mindkét oldal 40 másodpercig sütve (1 fordítás)
  • Medium Rare – Mindkét oldal 1 percig sütve (1 fordítás)
  • Medium – Mindkét oldal 1,5 percen át sütve (1 fordítás)
  • Medium Well – Mindkét oldal 2 percig sütve (4 fordítás)
  • Well Done – Mindkét oldal 3 percig sütve (6 fordítás)

Te is szeretnél a jó idők beköszöntével beletanulni a steak készítésének rejtelmeibe, de még nem találtad meg, hogy melyik grillsütő passzol hozzád a legjobban? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségeken, és találj rá álmaid kerti sütögetőjére!