Grillpác receptek a nyárra

Grillpác receptek a nyárra

Közeleg a nyár, de a hőmérséklet egy-egy napon már most is olyan, hogy megengedhetünk magunknak egy étkezést a szabadban. Sokan vannak, akik bevált recept alapján dolgoznak, de szép számmal akadnak kísérletező kedvűek, és olyanok is, akik még a kerti sütögetésben kezdőként keresgélnek grillpác receptek után. Nekik mutatunk néhány kipróbált összeállítást, amivel garantáltan elvarázsolhatják a vendégeiket.

A grillpác receptek alapjai

Elsőként fontos megemlíteni, nem mindegy, hogy miben pácolunk. Ha egy mód van rá, akkor kerüld a fém vagy műanyag edényeket, és részesítsd előnyben a porcelánból vagy üvegből készült darabokat. Ezek biztosan nem fognak reakcióba lépni a bekészített pácokkal, és így elkerülheted az esetleges kellemetlen mellékízeket. Pácoláshoz és grillezéshez alkalmas edények és tálak beszerzését is érdemes lehet megfontolnod, ha úgy tervezed, hogy a nyár során sok időt fogsz a kerti sütögetéssel tölteni.

A sózást a pácokból érdemes teljesen kihagyni és csak közvetlenül a sütés előtt vagy alatt alkalmazni, mivel a só kiszívja a húsokból a nedvességet és szárítja azokat. 

Savas bázisú (citromlé, ecet) pácokban sosem szabad két óránál tovább hagyni a húsokat.

Ha vastagabb darab húst szeretnél grillezni, érdemes előtte beirdalni, hogy a fűszerek íze a teljes fogást átjárja.

Fokhagymás pác szárnyasokhoz

Hozzávalók: 

  • 1 csésze extra szűz olívaolaj
  • 2 fej fokhagyma
  • 2 evőkanál tej
  • 1 kiskanál őrölt paprika (ízlés szerint lehet csípős is)

Ebben az esetben a pácolási folyamat nem vesz hosszú időt igénybe. Elegendő csupán a bekevert pácban egyszer megforgatni a szárnyasokat, majd 5 perc pihentetés után indulhatnak is a grillrácsra.

Zsályás-citromos pác zöldségekhez vagy halételekhez

Hozzávalók:

  • 1 db citrom
  • 4 ek olívaolaj
  • 2 ek mustár
  • 10 db zsályalevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 tk egész fekete bors

A hozzávalók összekeverése után hagyjunk kis időt, hogy összeérjenek az ízek. Ezután tegyük bele a pácolni kívánt ételeket, hagyjuk benne őket 20-30 percig, ezután kezdődhet a grillezés.

Csípős pác marha- és disznóhúshoz

Hozzávalók: 

  • 2 nagy chilipaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 mokkáskanál cukor
  • 1 evőkanál lime-lé
  • 4 evőkanál olaj

Keverjük össze a hozzávalókat, majd pihentessük benne a húsokat 2-5 órán át. Amennyiben porított chilit használsz, érdemes apránként adagolni és maximum egy teáskanálnyit belerakni.

Előre elkészített szószok

Azok, akik úgy gondolják, hogy nem szeretnének kísérletezni a házi grillpác receptek között keresgélve, szép számmal találhatnak a boltok polcain előre elkészített szószokat és pácokat egyaránt. Igaz, ezek közül is meg kell találni a saját ízlésednek leginkább megfelelőt. 

Ha valami igazán különlegeset keresel, próbáld ki a Don Marco's Mango/Habanero/Kókusz szószát! A legtöbb grillszósszal ellentétben ennek az alapja nem paradicsom, hanem különböző egzotikus gyümölcsök. Használhatod sütés közben a húsra kenve, vagy akár az asztalon tálalva külön szószként. Ideális választás szárnyasokhoz, halételekhez és sertéshúshoz egyaránt, hiszen a gyümölcsök és a chili pikáns kombinációja minden hústípusból más ízélményt hoz elő.

Amennyiben grillvásárlás előtt állsz és tele vagy kérdésekkel, keresd szakértőinket az oldalon megadott elérhetőségeken! Mindenre választ adnak, hogy mihamarabb kipróbálhasd a jobbnál jobb grillpácokat és szószokat!