Gázgrill praktikák a begyújtástól a tisztításig

Gázgrill praktikák a begyújtástól a tisztításig

A gázgrill praktikák sok esetben a haladó grill szakácsok számára is tudnak újdonságokat nyújtani, és megkönnyítik az egyes részfolyamatokat. Viszont a kezdők számára igazi megkönnyebbülést jelenthet, ha nem nekik kell mindent kitapasztalniuk az alapoktól, hanem kapnak valamiféle kiindulási alapot, ami segíti őket a kezdeti ügyetlenkedések leküzdésében.
A következő bejegyzésben mi is adunk néhány tippet, hátha sikerül mindenkinek találnia valamit, amivel könnyebbé teheti a grillezést a mindennapok során. 

A grillsütő kiválasztása

Ahhoz, hogy jól sikerüljenek a kerti grillezések, az első és egyben legfontosabb pont, hogy olyan kerti sütögetőt válassz, ami teljes mértékben megfelel a felhasználási igényeidnek. A magas minőségű gázgrillek például kimondottan sokrétű felhasználást tesznek lehetővé, ezáltal sokkal kisebb a valószínűsége, hogy csalódni fogsz a végén, ha egy ilyen mellett teszed le a voksodat.

Begyújtás, amihez nem kellenek gázgrill praktikák

A gázgrillek egyik legnagyobb előnye, hogy a begyújtás folyamata gombnyomással működik. Nem kell a szén izzítására külön időt fordítanod, vagy idegeskedned miatta. Elég csupán elfordítani a megfelelő gombot, és hamarosan kezdődhet is a sütögetés. És persze nemcsak a főrácsnál, hanem akár az oldalégőknél is igaz ez.

Egyenletes hőfok minden esetben

Ráadásul a gázgrill esetében a hőfok folyamatos szinten tartásával sincs különösen nehéz feladatod. A forgógombok segítségével pontosan be tudod állítani, hogy milyen hőfokon szeretnél sütni, és ha végeztél, elég csak elzárni. Nem lesz belőle semmiféle salakanyag, aminek a hűtéséről vagy a kezeléséről gondoskodnod kellene. 

Kimondottan praktikus, hogy egyszerre különböző hőmérsékleti igényű ételeket is el tudsz készíteni, hiszen az egyes égők egymástól független szabályozásával lehetővé válik ez is. Ki tudod használni, hogy minden vendéged igényét egy időben elégíthesd ki még akkor is, ha egyszerre szeretnél egy gyorsan elkészíthető kolbászt például egy hamburger húspogácsával tálalni. 

Tiszta grillsütő minden helyzetben

A grillrácsok tisztasága kardinális kérdés. Egyrészt esztétikailag is sokkal jobb, ha egy tiszta rácson tudsz nekikezdeni a sütögetésnek. Másrészt pedig egészségügyi szempontból is nagyon fontos, hogy ne legyenek ételmaradványok a sütögetés kezdetekor a sütőben. Amennyiben rajta maradnak az előző fogások rásült maradványai a rácsokon, azok az új ételeken karcinogének, azaz rákkeltő anyagok megtapadását eredményezheti, valamint az ízüket teljesen rossz irányba terelheti. De mivel lehet egyszerűen letisztítani a grillsütőt?

Fontos, hogy belsőleg a rács langyossá hűlésekor már nekiálljunk a mechanikai tisztításnak. Ehhez jó, ha van egy megbízható rácstisztító keféd, valamint egy rácstisztító vegyszer használata is ildomos lehet, amennyiben nagyon makacs szennyeződésekkel van dolgod.

Külsőleg is érdemes óvni a grillsütőt a természetből érkező szennyeződésektől is. Ilyen lehet például a különböző eredetű porok, pollenek vagy a madarak ürüléke is, amik mind-mind rontják az összképet és igénytelen megjelenést adnak a grillsütőnknek. Egy takaróponyvával viszont könnyűszerrel kivédhető ez is.

Neked van már egy olyan megbízható gázgrilled, amivel bátran nekivágsz az őszi grillezésnek? Ha még nincs meg az igazi, de még vannak kérdéseid, keresd velük bátran szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, és sütögesd végig a hűvösebb időszakot a tökéletes gázgrill birtokában.