Melyik típus a jobb?
A faszenes és a gázgrilleknek is megvannak az előnyei és hátrányai. Akik a fatüzelésű sütőkre esküsznek, leggyakrabban azt hozzák fel mellette, hogy a füst sajátos aromát kölcsönöz az így készülő ételeknek. Problémás lehet azonban a grill begyújtása, ha nem rendelkezünk hatékony Looftlighterrel, de nem egyszerű a szükséges faszénmennyiség becslése, hogy elegendő parázs legyen, illetve az, hogy meg kell várni, amíg a tűz leég. Többféle típusú sütő közül választhatunk, a hagyományos grillsütők mellett a kamadóknak, a szmókereknek és az OFYR sütőknek is egyre több rajongója akad.
Ezzel szemben a gázgrillek füst nélkül üzemelnek, nem zavarják a szomszédokat, így sűrűn lakott területeken, lakások teraszain optimálisabb megoldást jelenthetnek. További előnyük, hogy precíz és gyors begyújtást, pontos szabályozást tesznek lehetővé, így akár napi használatuk sem okoz problémát, illetve hideg és szeles időben is egyszerűen működtethetők. Ezek tudatában mindenki maga döntheti el, mely szempontok számára a fontosabbak, melyik típusú grillt választja.
Klasszikus grillezés vagy BBQ?
A legtöbb faszenes sütő alkalmas direkt és indirekt sütésmódra, vagyis készítheted a húsokat forró grillrácson, magas hőmérsékleten, illetve választhatod az indirekt barbecue technikát. Ennél a módszernél jellemzően alacsony hőmérsékleten történik a húsok sütése, így hosszú ideig eltart. Magas hőfokra csak a sütés legvégén, a kéreg pirításánál lesz szükség.
Az eltérő sütési technika különböző begyújtást kíván, mindkettőhöz használhatunk faszenet vagy grill brikettet. Előbbi a direkt technikához, a szinte azonnali, rövid idejű sütésekhez ajánlott, utóbbi hosszabb ideig izzik és egyenletes hőleadásra képes, így az indirekt sütésmódhoz és a füstöléshez jelent nagyszerű választást.
A grillszén begyújtása, ahogy a profik csinálják
Amennyiben faszenet vagy brikettet használsz, viszonylag egyszerű dolgod van, könnyen elérheted a kívánt hőmérsékletet, de ha ezek nem állnak rendelkezésre, fahasábokból is készíthetsz megfelelő parazsat a sütéshez, csak több időre lesz szükséged.
A klasszikus módszer a begyújtásra, hogy mini tábortüzet raksz, vagyis gúlaszerűen helyezed el és alágyújtasz. Legyezheted, hogy lángra kapjanak a hasábok, de hajszárítóval is végezheted ezt a műveletet.
A grillgyújtó kémény/kürtő használata is hatékony lehet, így 10-20 perc alatt elkészülhet a parázs, viszont a grillre kell borítani.
Az elektromos grillgyújtó nagy segítség lehet, ugyanis percek alatt izzó parazsat eredményez.
Bármilyen grillre vagy tartozékra, szaktanácsra van szükséged, fordulj hozzánk bizalommal!