BBQ grill: ezt érdemes tudni róla

BBQ grill: ezt érdemes tudni róla

Nagyon sokan élnek abban a tévhitben, hogy a grillezés és a barbecue egy és ugyanaz. Az igaz, hogy mindkét típusú ételkészítési eljáráshoz grillsütőre van szükség, de míg a hagyományos grillezés lényegében egy rövid ideig tartó sütést jelent, addig a BBQ grill kifejezés több órán keresztül tartó sütögetést, vagyis sokkal inkább füstölést takar. Éppen ezért különösen ősszel és télen jó ötlet BBQ fogásokat készíteni, hiszen egész kellemes a meleg grillsütő mellett órákig ácsorogni.

Mi a BBQ grill, és milyen grillsütő kell hozzá?

 

A BBQ grill lényegében egy nagyon lassú és nagyon hosszú ideig tartó füstölést jelent állandó és viszonylag alacsony hőmérsékleten. Éppen ezért nagyon nem mindegy, hogy milyen grillsütőn tervezzük elkészíteni a barbecue fogásokat, hiszen gázos grillsütőn aligha érhető el a kívánt hatás, még akkor is, ha füstölőfát vetnénk be.

 

Vagyis, ha rajongunk a BBQ grill igazán fenséges aromájú fogásaiért, mindenképp faszenes grillezőben kell gondolkodnunk. Erre a munkára a leginkább tökéletes megoldást a kamado típusú grillsütők jelentik, hiszen ezek egyrészt faszenes grillezők, másrészt igen jól tartják a hőmérsékletet.

 

Ennek oka, hogy az eredetileg kerámiából készült tojás alakú grillsütőt ma már duplafalú hőszigetelt acéllal ötvözik, aminek köszönhetően kiváló hőtartó tulajdonsággal rendelkeznek. Persze ez nem azt jelenti, hogy ha beruházunk egy ilyenre, akkor csakis hosszan sülő ételeket készíthetünk rajta, hiszen a gyorsan elkészülő fogások sütésére szintén ideális.

 

 

Milyen húst válasszunk a grillezésre?

 

Kis logikával végiggondolva hamar rájöhetünk, hogy milyen típusú húst érdemes választani a hentesnél akkor, ha BBQ grill van a terítéken hétvégére. Vagyis mivel a hús a faszenes grillezőnkön hosszan és lassan fog sülni, ezért nem árt, ha van valamennyi zsírtartalma, ellenkező esetben nem lesz őszinte a mosolyunk, amikor cipőtalp keménységű húst veszünk le órák után a grillrácsról.

 

Vagyis pl. a csirkemellfilé ebben az esetben felejtős, viszont már egy lapockával vagy tarjával fogunk tudni mit kezdeni. Ám ha biztosra szeretnénk menni, akkor olyan húst válasszunk, melyet csonton tudunk sütni, mint a marhaoldalas vagy a -szegy.

 

Abban az esetben pedig, ha számítanak a grillsütő mellett töltött órák száma, disznóhúsban gondolkozzunk, aminek nagyobb darabok esetén elegendő lehet az 5-6 óra, míg ugyanekkora marhahús esetében szükség lehet akár 12-16 órára is.

 

Érdemes fűszerezni a BBQ grillhez a húst?

 

Tény, hogy a BBQ grill esetében a füst adja a leginkább kiemelkedő aromát, ez azonban nem jelenti azt, hogy fűszerekkel, pácolással ne dobhatnánk jobban fel az étel ízét. Persze ha pácolni szeretnénk, akkor érdemes jó néhány nappal a tervezett grillezés előtt beszerezni a húst és bepácolni, hogy az ízek érvényesüljenek.

 

A fűszerezésnél viszont érdemes figyelni arra, hogy a marhahúshoz és a disznóhúshoz is másféle fűszerek illenek, de persze az alapfűszereket, mint a sót és a borsot mindkét típusú húsnál bevethetjük. Ezeken felül marhahús fűszerezésére például kifejezetten ajánlott petrezselymet, kakukkfüvet, chilit, fokhagymát, hagymát és köménymagot használni. Sertéshúshoz viszont jobban illik a rozmaring, az édeskömény, a majoranna, a tárkony, a zsálya és még a pirospaprika is.

 

Amennyiben te is kedvet kaptál a BBQ grillezéshez, de szükséged lenne egy erre alkalmas grillsütőre, nézz szét nálunk, illetve ha segítségre van szükséged, vagy kérdéseid lennének, vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: bbq faszenes grill grill recept