Az ideális sonkaszeletelő kés kiválasztása

Az ideális sonkaszeletelő kés kiválasztása

A sonkaszeletelő kés típusa, milyensége nem csak esztétikai kérdés, mivel egy szépen szeletelt sonka sokkal ínycsiklandóbb, mint egy összevissza faragott. A sonka szeletelésének megvan a maga tudománya, melyet mi magunk is elsajátíthatunk. 

Grilleszközök magas minőségben

A sonkaszeletelő kés hasonlít egy csontozó- vagy filézőkéshez, hosszú, vékony és enyhén hajlékony. Webáruházunkban sokféle kést és egyéb grillezőeszközt is kínálunk vásárlóinknak, hogy a grillezés valóban élmény lehessen. Azt, hogy mire lesz szükségünk, nyilván a grillezési szokások döntik el, de biztos nem árt egy grillkesztyű, amivel megvédhetjük kezeinket a forró hőtől.

Fűszertartó, hamburgerkés, szilikonos alátétek, rácsvédők – ezek mind opciók lehetnek, ha grillkészletünket szeretnénk egy kicsit modernizálni. Amire biztosan szükségünk lesz, az egy fogócsipesz, és ajánlott egy kenőecset beszerzése is, hogy a szaftos falatok valóban szaftosak legyenek. Komplett szettek is vásárolhatók, mind tartósak és magas minőséget képviselnek. Mint ahogy a Broil King szeletelőkés is, ami egy 46 centiméteres húsvágó kés, amit kifejezetten nagy húsdarabokhoz terveztek.

A cél, hogy egyenletes és vékony szeleteket tudjunk vágni vele, például marhaszegyet, pulykát vagy épp sonkát. A 29 centiméter hosszú penge nagy segítségünkre lehet ebben, maga a kés egyébként tartós, rozsdamentes acélból készült, kemény műanyag nyéllel. 

A sonkaszeletelő kés használata

Egy jó sonkakésnek elég rugalmasnak kell lennie ahhoz, hogy a legközelebb vághassunk a csonthoz, azonban ne legyen túl rugalmas, mivel egyes sonkafajták keményebbek, mint mások. A késnek viszonylag hosszúnak kell lennie ahhoz, hogy a vágás teljes felületét befedje, miközben vékonynak is kell lennie, hogy tudjunk vékony szeleteket vágni. A legjobb sonkakések könnyedén átvágják a húst anélkül, hogy az a pengére tapadna. A hegy lehet hegyes vagy lekerekített, ez inkább egyéni preferencia kérdése. De hiába van profi késünk, azt meg is kell tanulni használni. 

Fontos, hogy a kés éles legyen, és legyen nálunk egy villa vagy csipesz, amivel meg tudjuk fogni a sonkaszeletet, miközben épp vágjuk. Mindenképp helyezzük vágódeszkára a sonkát, és próbáljuk meg stabilan tartani. Vágás közben ne hajoljunk túl közel a sonkához, és ügyeljünk arra, hogy az izomrostok mentén vágjunk. A mozdulat legyen lassú és egyenletes, így érhetjük el a legjobb végeredményt. 

A húsvéti sonka titkai

Hazánkban leginkább a húsvét az az időszak, amikor sok sonka fogy. Ma már igen széles választékban kaphatunk ilyen finomságokat, a legnépszerűbbek a füstölt termékek, melyeket mi magunk otthon is meg tudunk főzni. 

A sonkafőzésnek sokféle verziója van, vannak, akik kicsit eltérnek a hagyományoktól és például gyümölcsös, mézes ízvilágúvá varázsolják a fogást. A klasszikus verzióban a sonkát a főzés előtt hideg vízbe áztatjuk, majd a főzéshez friss vizet forralunk. A sonkát annyi órán át kell főzni, ahány kiló, és mindezt lassú tűzön. Amikor kész, várjuk meg, míg teljesen kíhűl, csak ekkor vegyük ki a vízből és mindig csak annyit szeleteljünk fel, amennyire épp szükségünk van. 

A sonka csontközeli részeit már nem igazán lehet szeletelni, ezt felkockázva szintén sokféle módon fel tudjuk használni. 

Ahhoz, hogy a főzés és grillezés valóban élmény legyen, ne pedig szenvedés, nemcsak időre és kedvre van szükség, hanem minőségi konyhai és grillezőeszközökre is, melyeket webáruházunk kínálatában Te is megtalálsz.