Tökéletes pizza házilag?
Próbálkoztál már a legtutibb receptekkel, de a siker elmaradt? Vajon miért nem lesz az otthoni sütőben készített olasz lepények alja az éttermihez hasonlóan ropogós aljú, miért puhul meg, ázik fel?
Azzal talán tisztában vagy, hogy a megfelelő alap elengedhetetlen, vagyis sok múlik a tésztán. Nemcsak a legjobb alapanyagokra, extra finomra őrölt 00-s lisztre és hosszú kelesztésre van hozzá szükség, hanem a megfelelő sütőre is. A konyhai sütők legfeljebb 300℃-ra melegíthetők fel, ami kevés ahhoz, hogy a pizza 60-90 másodperc alatt elkészüljön.
Szabadtűzön, grillen, sőt kamadóban is próbálkozhatunk vele, de a legbiztosabban kemencében készülhet el. Ezt lehet ugyanis az ideális 500℃-ra felmelegíteni. Azért ne add fel, van mód arra, hogy tökéletes pizzát süss, csak a megfelelő eszközöket kell beszerezned. Mutatjuk, mivel érheted el a legjobb eredményt!
Mire jó a pizzasütő forma?
A sütő a legtöbb háztartásban rendelkezésre áll, így elsőként egy olyan lehetőségről ejtünk szót, amely szinte mindenki számára megoldást jelenthet. A tapadásmentes bevonattal ellátott kerek pizzasütő formák azonban nagyszerűek lehetnek, ha házilag készítenél pizzát. Többféle anyagból és bevonattal, lyukacsos és teli változatban, illetve különböző méretekben készülhetnek.
A jó hővezető képességgel rendelkező lemezek, különösen a perforált változatok, alulról és felülről is megfelelő hőmérsékletet biztosítanak a tésztának, és gondoskodnak arról is, hogy a felesleges nedvesség elpárologjon, és ne áztassa el a tésztát.
Egyes alternatívák akár kemencében is használhatók. Létezik olyan állványos készlet, amely egyszerre több pizza készítését teszi lehetővé. Egyaránt használhatók gáz és elektromos sütőben. A kinyújtott tésztát ráhelyezve és a feltétekkel megpakolva kell az előmelegített sütőbe helyezni.
Szabadtéren és sütőben is a pizzakő a jó megoldás
A pizzakövek használatával teremthetők meg leginkább a kemencében uralkodó körülmények, így ez lehet az az eszköz, amellyel a legtökéletesebb pizza süthető házilag. Ezek a kövek jól bírják a nagyon magas hőfokot, illetve porózus szerkezetük segíti a gőz távozását, így a tészta alja nem nedvesedik be, hanem jól átsül és roppanós lesz.
A Broil King grillekhez kapható négyszögletű pizzakő kiváló hőtartással rendelkezik, jól illeszkedik, akkora helyet foglal el, mint 2 Broil King Baron grillrács, így nagy méretű sütőfelületet alkot.
Használata egyszerű, csupán arra kell figyelni, hogy ne legyen hideg, amikor a lepényt ráhelyezed. Olajozni, lisztezni nem szabad, de mégsem kell tartani attól, hogy ráragad a tészta. A tisztítása is egyszerű, és ha vigyázol rá, örök életű darab marad.
Gyere el bemutatótermeink egyikébe, és nézd meg, hogyan működik a pizzakő!