Házi joghurt készítése
Alapvetően a joghurtos alapú öntetek és szószok lehengerlően finomak tudnak lenni. Kevés, de karakteres fűszer, például kapor vagy fokhagyma hozzáadásával kínálhatod húsok vagy sült krumpli mellé, de remek mártogatósok is készülnek ebből az alapanyagból. De vajon lehet ezt még fokozni? Természetesen igen. A hedonizmus csúcsa a házi joghurtból készülő szószok és mártogatósok. Ezt pedig elkészíteni egyáltalán nem bonyolult művelet, a legnagyobb titok a pontos hőmérsékletek betartásában rejlik. Az pedig kivitelezhetetlen a megfelelő eszközök és kiegészítők nélkül. Fontos kiemelni, hogy nem minden maghőmérő alkalmas minden ételtípus maghőmérsékletének mérésére. Vannak folyadékokra, tésztafélékre vagy speciálisan húsok hőmérsékletének mérésére kialakított verziók is.
A tejet pontosan 86°C-ig kell felmelegíteni. E fölé nem szabad menni, mert akkor a laktáz enzimek elpusztulnak. Ha elérted a kívánt hőfokot, azonnal vissza kell hűteni a folyadékot 42°C-ig, és a lehető legstabilabban tartani is ezt. Amennyiben túlhűtöd a folyadékot, a reakciók lassabban, vagy egyáltalán nem mennek végbe, és ennek következtében nem joghurtot kapsz végeredményül, hanem csak aludt vagy romlott tejet.
Steak készítése
A steak elkészítése már nem tartozik a legegyszerűbb műveletek közé. Márpedig azért nem, mert számos verziója van, a legtöbb ember másképp szereti, neked pedig szakácsként illik megfelelni a vendégeid elvárásainak. De mi van akkor, ha a társaságból valaki a rare/saignant verziót kedveli, a többség a medium/point sütésre szavaz, és megint egy másik vendég ragaszkodik a well done verzióhoz? Ezt már tényleg csak akkor tudod kivitelezni, ha megbízható maghőmérőkkel dolgozol, mint például a MEATER BLOCK - vezeték nélküli okos maghőmérő.
Ezek az eszközök egy alkalmazáson keresztül tudják a sütés során végig fogni a kezed és terelni a helyes irányba, hogy tudd, milyen hőmérsékleti beállításokra van szükséged, hogy mikor kell kivenni a húsokat a rácsról, vagy hogy mennyi pihentetési időt érdemes hagyni a tökéletes állapot eléréséhez.
Tippek a maghőmérő használatához
A maghőmérőt lehet használni, és helyesen használni. Ha a végeredményben a tökéletesség a cél, akkor érdemes az utóbbira törekedni. Éppen ezért adunk neked néhány tuppet, ami segít abban, hogy ne kockáztasd az egészségeteket, és hogy ne kapj fals eredményeket a sütögetés során.
- Mindig a hús legvastagabb pontján végezd a maghőmérséklet mérését, lehetőleg úgy, hogy a hús vastagságának feléig szúrod a hőmérőt!
- Minden mérés/szúrás után tisztítsd le a hőmérőt az egészségügyi kockázatok elkerülése érdekében!
- Folyadékok mérése előtt keverd meg az ételt, hogy egyenletesebb legyen a hőmérséklet!
Te is szeretnéd, ha az ételeid elkészítése során a lehető legpontosabban tudnád követni a receptek leírásait, de nem tudod eldönteni, milyen maghőmérő használatával járnál a legjobban? Kérdéseiddel fordulj bátran szaktanácsadóinkhoz a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén!