A grillezés előkészületei nincsenek a receptekben
A grillezéshez a receptek sok esetben remek fogódzót adnak, azonban mégis van néhány olyan lényeges lépés, melyek szigorúan véve nem a recept részei, mégis fontosak.
Az első ilyen a begyújtás, ami különösen faszenes grillezőnél jelenthet kihívást. Ezért nagyon sokan a könnyűnek tűnő módszerhez folyamodnak, vagyis begyújtókockát vagy gyújtófolyadékot használnak a faszén lángra lobbantásához. Ez kétségtelenül gyors módja a tűzgyújtásnak, azonban az étel ízén meglepő eredményeket produkálhat. Ezért ajánlott inkább kifejezetten faszén meggyújtásához való grillgyújtót beszerezni, ezzel nem csak gyorsan, hanem biztonságosan meggyújtható a grill tüze.
A másik a grillsütő előmelegítése, ami soha nem maradhat ki. Erre nem azért van szükség, hogy gyorsabban fogyjon a faszén vagy a gáz, ezáltal fellendítve a kereskedelmi forgalmat, sokkal inkább praktikus és egészségügyi okokra vezethető vissza. Egyrészt az előmelegítéssel nagyszerűen leégethetők az előző sütéskor a rácsra ragadt maradékok, hiszen ezek jelenléte alaposan meg tudja változtatni a készülő étel ízét, nem éppen előnyére. Másrészt az előmelegítéssel sterilizálódik a grillrács, így nem kell tartani a bacilusoktól, melyek enyhébb esetben hasmenéshez, rosszabb esetben bélfertőzéshez vezethetnek.
A grillezős receptek jellemzően arra sem térnek ki, hogy az olajos páclevet lehetőleg fel kell itatni a húsról, illetve amennyiben zsírosabb hús kerül a rácsokra, érdemes egy grill sütőlapot alá helyezni. Erre azért van szükség, hogy a húsból kisülő zsír ne csepeghessen a tűzre, vagyis ne kelljen tartani a felcsapó lángoktól, amelyek tönkretehetik az ételt, ráadásul meglehetősen balesetveszélyesek.
Az étel előkészítése
Amikor grillezéssel kapcsolatos recepteket kerestél a neten, biztosan feltűnt, hogy mindegyik pác receptje más és más összetevőket tartalmaz. Ennek legfőbb oka, hogy az ízlés egyénenként változó, ezért a legjobb, amit tehetsz, hogy igyekszel kikeverni egy saját grill fűszerkeveréket, ami megfelel a te ízlésednek. További jó tanács a „nagyoktól”, hogy ebbe a fűszerkeverékbe nem szabad sót tenni, ha húsok pácolásához lesz felhasználva, hiszen a só elvonja a vizet, vagyis sokkal nagyobb az esélye a hús kiszáradásának a grillrácson, ha sótartalmú pácban volt előzőleg pihentetve.
Ugyanígy kiszáradáshoz vezet a hús mindenféle éles eszközzel történő szurkálása is, mivel így kifolyik a leve, ezért ajánlott inkább a grill fogócsipesz használata húsvilla helyett. A szurkálódás alól persze kivételt képez a húshőmérő, amit javasolt használni, ha biztos akarsz lenni az étel elkészültében.
Az összes többi információt, ami a grillezett ételek elkészítéséhez szükséges, már tartalmazzák a receptek, ezért érdemes azokat alaposan áttanulmányozni, majd kezdődhet a sütögetés.
Amennyiben kedvet kaptál a grillezéshez, de nincs grillsütőd, vagy fontos eszközeid hiányoznak a grillezéshez, vedd fel velünk a kapcsolatot!