Pizzatészta kisokos: hogyan készítsük el

Pizzatészta kisokos: hogyan készítsük el

A pizzatészta készítése igazi művészet, egyeseknek már-már a szívügyévé vált. Egyre nagyobb rajongótáborral büszkélkedhet világszerte ez az olasz kuriózum, viszont ennek köszönhetően egyre több és több változatban készítik mindenütt. Ebben a cikkben megismerkedünk néhány pizzatésztának a típusával, és kitérünk arra is, hogy melyiket milyen esetekben érdemes készíteni.

Hagyományos olasz pizzatészta

Az olasz pizzatészta hagyományosan vékony és ropogós, a széleken pedig abroncsos. A klasszikus pizzatészta elkészítéséhez szükséged lesz lisztre, vízre, élesztőre, sóra és olívaolajra. Az elkészítési folyamat időigényes lehet, mivel a tészta pihentetési idejére is nagy gondot kell fordítani. Mondhatni ez a lelke az egésznek, de a végeredmény mindenképpen egy ínycsiklandozó és illatos remek lesz. Ezt a típusú tésztát akkor érdemes elkészíteni, ha az autentikus olasz pizza élményét szeretnéd átélni. A legjobb eredményt pedig akkor érheted el, ha rendelkezésedre áll egy magas minőségű pizzasütő kemence is.

Vastag tésztás (Deep Dish) pizza

A vastag tésztájú pizza, amit “Deep Dish” pizza néven is ismerhetünk, egy puha, magas peremű étel, ami főként az amerikai régióban terjedt el, de hazánkban is szép számmal akad rajongója. Ennek a tésztának az elkészítése nagyban hasonlít az eredeti olasz recepthez, de lényegesen több időt kell szánni a kelesztésre/pihentetésre, és a sütés is más módon zajlik, alacsonyabb hőfokon, hosszabb ideig. Ennek a pizzatésztának nagy előnye, hogy a markáns alapnak köszönhetően lényegesen nagyobb mennyiségű szószt lehet rákenni, és a feltétek tekintetében sem kell szégyenlősnek lennünk, tehát kifejezetten azoknak ajánlott, akik szeretik az igazi hedonista fogásokat.

Teljes kiőrlésű pizzatészta

A teljes kiőrlésű változat kiváló választás azoknak, akik egészségesebben szeretnének étkezni, vagy valamilyen egészségügyi okból kerülniük kell a finomított liszteket. Ez a tészta lényegesen több rostot és tápanyagot tartalmaz a klasszikus fehérlisztből készült tésztához képest. A teljes kiőrlésű tészta kissé nehezebb és sűrűbb/tömörebb lehet, de egy egészséges alternatívát nyújt, miközben továbbra is élvezhetjük a kedvenc pizzánkat. 

Gluténmentes pizzatészta

A cöliákiával vagy gluténérzékenységgel együtt élőknek nagyon oda kell figyelniük az étkezésük során. De szerencsére erről az olasz finomságról nem kell lemondaniuk, nyugodtan pizzalapátot ragadhatnak, és kipróbálhatnak néhány újdonságot is. Ezek a tészták általában valamilyen alternatív lisztből, például kukoricalisztből, rizslisztből vagy mandulalisztből készülnek, de akár speciális lisztkeveréket is alkalmazhatunk hozzájuk.

Bár könnyebben törnek, mint a hagyományos tészták, megfelelő elkészítéssel finom és ízletes pizzát készíthetünk belőlük. Azoknak, akik a gluténmentes étrendet követik, érdemes kísérletezni a saját készítésű pizzatésztával is.

Tortilla-pizza

Van, hogy spórolnánk a szénhidráttal vagy a kalóriákkal, de mégis ennénk valami igazán finomat. Ilyenkor a legjobb a tészták oltárán áldozni egy kicsit. Lehetőség van arra is, hogy akár a teljes kiőrlésű tortilla lapot kezeljük úgy, mintha pizzalap lenne, és azt kenjük meg szósszal és feltétekkel.

Ha még keresed a tökéletes pizzasütő eszközöket, ne habozz feltenni a kérdéseidet weboldalunk szaktanácsadóinak a megadott elérhetőségek egyikén!