A legjobb a karácsonyi menü a grillen

A legjobb a karácsonyi menü a grillen

A legtöbb háztartásban karácsonykor a sütés-főzés is főszerepbe kerül, de a legszerencsésebbeknél a karácsonyi menü a grillen készül. Az ünnepekkor összesereglik a család és szeretünk jóízűeket enni a szeretteinkkel körülvéve.
Ez igazán remekül hangzik egészen addig, amíg a vendég oldalon vagyunk, mert fogadó félként bizony hamar pokolba tud fulladni a családi esemény. Éppen ezért összeállítottunk neked egy karácsonyi menüsort, amivel kiválóan meg tudod oldani az ünnepi menüt az udvaron, a grillsütőd segítségével, hogy a házon belül tényleg csak az önfeledt szórakozás kapjon főszerepet.

Előétel: Marinált grillezett zöldségek

Alapanyagok:

  • Vörös kápia paprika
  • Cukkini
  • Sárgarépa
  • Mozzarella
  • Kakukkfű
  • Balzsamecet
  • Olívaolaj

A zöldségeket alaposan meg kell grillezni. A paprika esetében ne ijedj meg a fekete foltoktól, ugyanis, miután levetted a rácsról, 10 percig pihentetni kell egy fólia alatt őket. Ezután pedig pofonegyszerűen le tudod majd húzni a héját, és ki tudod szedni a magházat is. 

A cukkinit, fokhagymát és sárgarépát grillezés után sóval szórd meg és locsold meg egy kis balzsamecettel.

Rétegezd az így előkészített ételeket egy tálba, tegyél mellé mozzarellát és fűszereket (pl. kakukkfüvet) ízlés szerint, majd öntsd fel ezt olívaolajjal. Ez a hűtőben akár 2-3 napot is pihenhet, hogy összeérjenek az ízek, Te pedig tetemes mennyiségű időt spórolhatsz meg azzal, hogy az előételt korábban el tudod készíteni. Tálalni pirítóssal érdemes, de használhatod a főétel mellé köretnek is.

Főétel: Pulykamell rolád gombával töltve

Ennek az ételnek az elkészítéséhez érdemes olyan grillsütővel nekivágni, ami oldalégővel is fel van szerelve (például a Broil King Imperial sorozatának tagjai), hogy a tölteléket is a szabadban tudd elkészíteni.

Hozzávalók 4 személyre:

  • 600 g csiperke gomba
  • 100 g vaj
  • 4 ek mustár
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 g parmezán
  • 1 csokor petrezselyem
  • 800 g pulykamellfilé (kb. 4 nagyobb szelet)

Az oldalégőn megolvasztjuk a vajat és hozzáadjuk a gombát, majd a mustárt és a fokhagymát, végül pedig a parmezánt és a petrezselymet. Ezután előkészítjük a pulykamelleket. Amennyiben nem elég vékony a hús, akkor érdemes lehet klopfolni, hogy ne legyen egyenetlen a sütéskor. A hússzeletek közepére vékonyan teszünk a gombás elegyből, majd felcsavarjuk és megsütjük. Dönthetsz úgy, hogy közvetlenül a rácson sütöd a roládokat, ekkor egy hústű segítségével érdemes őket stabilizálni. Sütheted azonban öntöttvas WOK-ban is egymás mellé fektetve, ebben az esetben madzagot is használhatsz a roládok egybentartására. Köretnek használhatsz héjában sült krumplit, krumplipürét, de akár karamellizált lilahagymát is.

Karácsonyi menü a grillen: a desszert mindenek felett!

A gyümölcsös desszertek nagyon jól tudnak esni a húsok után, de készülhetsz valami hagyományosabb kinézetűvel is: 

Hozzávalók:

  • 600 ml tej
  • 0,5 lime héja
  • 1 rúd fahéj
  • 100 g cukor
  • 100 g liszt 
  • 150 ml tej

A nagyobb adag tejet elkezded főzni, majd hozzáadod nagyobb darabokban a lime héját, a fahéjat, valamint a cukrot is. Mikor a cukor eloldódott, kiveszed a nagyobb darabokat és leveszed az elegyet a tűzről. Ezután a 150 ml tejet elkevered a liszttel csomómentesre, majd a két masszát kis láng felett elegyíted. Ezt egy kivajazott formában 3 óra alatt kihűtöd, feldarabolod, grillen megpirítod, majd forrón meghempergeted fahéjas cukorban.

Te sem szeretnéd, hogy a karácsonyi sütés-főzés az idegeidre és a vendégség rovására menjen, de még nincs meg hozzá a megfelelő eszközöd? Keresd fel szaktanácsadóinkat a weboldalon megadott elérhetőségek egyikén, hogy egy új grillsütővel felvértezve, nyugodtan nézhess szembe az ünnepekkel.