Menü

A hosszú, lassú sütés titka – avagy amit a barbecue módszerről tudni érdemes

A hosszú, lassú sütés titka – avagy amit a barbecue módszerről tudni érdemes

Az őszi időjárás különösen alkalmas arra, hogy hosszabb időt eltöltsünk a grillsütő mellett, vagyis hamisítatlan barbecue fogásokat helyezzünk az asztalra, hiszen a hűvös idő miatt jóval kellemesebb érzés a forró grill közelében ácsorogni, mint ugyanezt megtenni a legnagyobb nyári kánikulában. Ahhoz azonban, hogy a barbecue fogásaink tökéletesen sikerüljenek, ismernünk kell a hosszú, lassú sütés titkát.

A hosszú, lassú sütés titka

 

A hosszú, lassú sütés titka lényegében nem más, mint az állandó és alacsony hőmérséklet. Emellett persze szükségünk van még sok füstre és rengeteg időre is, hiszen ezek mind elengedhetetlenek ahhoz, hogy igazán ízletes fogásokat vegyünk le végül a grillrácsról.

 

A füstöt fából vagy faszénből nyerhetjük, tehát evidens, hogy faszenes grillsütőre lesz szükségünk az étel elkészítéséhez. Bár néhány trükkel (pl. fűszerezés, füstölőfa) az elektromos grillsütőn is elérhetünk füstös aromát, de autentikus ízekért mindenképp a faszén vagy a fa füstje az ideális.

 

Az állandó és alacsony hőmérséklethez először be kell izzítani a választott tüzelőanyagot, és a grillsütő hőmérsékletét nagyjából 120 fokra emelni. Mivel valóban rettentően fontos, hogy az étel a sütés folyamán végig ugyanazon a hőmérsékleten füstölődjön, ezért a hőmérsékletet szinte állandóan figyelnünk kell, akár órákon át.

 

Az órák száma leginkább a hús vastagságától és fajtájától függ, hiszen míg a nagyobb disznóhúsnak elegendő kevesebb, nagyjából 8 órányi füstölés, addig ugyanennyi marhahúsnál számolhatunk ennek duplájával is.

 

A megfelelő hús kiválasztása

 

A hosszú, lassú sütés titka nem csupán magára a sütési módszerre terjedhet ki, hiszen az sem mindegy, hogy milyen húst tervezünk sütni, mivel nem mindegyik típus alkalmas erre. Igazából a sovány húsok a legkevésbé alkalmasak a hosszú és lassú sütésre, hiszen ez a sütési módszer valamilyen szinten szárít is.

 

A hosszú és lassú sütésre éppen ezért a zsírosabb húsok a megfelelőek, már az olyanok is, melyek mindössze 20% zsírtartalommal rendelkeznek, mint például a lapocka vagy a tarja. Ugyanakkor, ha igazi ízorgiára vágyunk, akkor inkább az oldalas mellett tegyük le a voksunkat, hiszen ebben az esetben a hús a csonton sül, amitől még gazdagabb ízélményben lehet részünk, ahogy a marhaoldalas vagy -szegy esetén is.

 

 

Minőségi grillsütő a tökéletes barbecue-ért

 

Térjünk vissza ahhoz a gondolathoz, hogy a hosszú, lassú sütés titka az állandó és alacsony hőmérsékletben keresendő. Az alacsony hőmérsékletet annyira nem nehéz kivitelezni, viszont az állandóság már gondot okozhat. Éppen ezért érdemes olyan grillsütőre beruházni, amelynek tulajdonságai között az első helyek valamelyikén szerepel, hogy jól tartja a hőmérsékletet.

 

Többek közt ilyenek a kerámiagrillek modern megfelelői, melyek dupla falú hőszigetelt acél és kerámia ötvözetéből készülnek, aminek köszönhetően kiválóan tartják a hőt. A kínálatunkban megtalálható Kamado Chef 2200 Classic Diamond Black éppen ezért tökéletesen alkalmas a hosszú és lassú sütésekre, de természetesen gyorsan elkészülő fogásokat szintén grillezhetünk rajta.

 

Amennyiben te is kedvet kaptál egy fenséges barbecue fogás elkészítéséhez, de még nincs grillsütőd, nézz szét webáruházunkban, vagy vedd fel velünk a kapcsolatot elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: bbq faszenes grill kert

Keresés