Menü

A BBQ sütő titkai

A BBQ sütő titkai

Nagyon sokan összekeverik a grillezést a barbecue-val, pontosabban nincsenek tisztában vele, hogy ez a két sütési mód nem ugyanazt jelenti, hanem éppen ellentétei egymásnak. A legalapvetőbb különbség a sütésben, hogy a BBQ lényegében egy nagyon lassú füstölést jelent, míg a grillezés egy viszonylag gyors sütési módszer. Grillezni egyaránt lehet faszenes, gázos és elektromos grillsütőn is, azonban a barbecue fogások kizárólag BBQ sütőn készülhetnek el.

Amikor a füst az úr

 

Grillsütő választáskor sokat lehet vacillálni azon, hogy gázos vagy faszenes grillsütőt válasszunk, hiszen mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A faszenes sütő mellett sokan hátrányként emlegetik, hogy nagyon füstös sütést tesz csak lehetővé, aminek köszönhetően nem csupán az étel kapja meg a különleges aromát, hanem a ruhánk, a hajunk és a bőrünk is füst szagú lesz. Azonban ha ragaszkodunk az igazi barbecue elkészítéséhez, akkor nem elég barbecue szósszal nyakon önteni a megsült húst, hanem faszenes grillezőre van szükség, ugyanis csak ez a változat képes BBQ sütőként funkcionálni, hiszen a barbecue elkészítéséhez nélkülözhetetlen a fa vagy faszén füstje.

 

Az igazi BBQ sütési módszer

 

A barbecue elkészítéséhez füstre, állandó alacsony hőmérsékletre és sok időre van szükség.

 

A sütéshez izzítsuk be a fát vagy a faszenet, és emeljük a sütő hőmérsékletét kb. 120 fokra. A barbecue sütésénél fontos az állandó hőmérséklet, ezért ezt a sütés folyamán figyeljük, hogy mindig a megfelelő hőmérsékleten füstölődhessen a húsdarab. Ez sok esetben igazi kihívást jelenthet, hiszen bár a sertéshús gyorsabban sül, mint a marha, de így is kell neki közel 8 órányi füstölés, míg marha esetében a sütési idő felemelkedhet ennek akár a duplájára is.

 

Ezért amikor húst választunk, ne felejtsük el ezt is figyelembe venni, hiszen ha nem akarunk több mint fél napot a grillsütő mellett tölteni, akkor valószínűleg a sertéshússal járunk jobban.

 

A hús méretét tetszés szerint választhatjuk meg, azt tudni kell, hogy BBQ sütésnél nem számít olyan ritkának az akár 6-8 kg-os darab egyben sütése sem.

 

Fontos még szót ejteni a pácolásról. A pácolásnak alapvetően kétféle módja van, a gyorspác és a szárazpác. Gyorspácnál a húst bedörzsöljük a kívánt fűszerekkel, majd olajjal kikent fóliába tesszük, és a hűtőben 3 napig érleljük. Szárazpác esetében viszont a befűszerezett húst egy zárható edénybe tesszük, felengedjük annyi olajjal, hogy ellepje, lezárjuk, majd 6 napra a hűtőbe tesszük érlelődni.

 

Felmerülhet kérdésként, hogy milyen fűszerek legyenek a pácban, de a helyzet az, hogy ez mindenkinek az egyéni ízlésétől függ. Ha van jól bevált fűszerkeverékünk, akkor használjuk azt, ha pedig nincs, akkor bátran kísérletezzünk a saját keverékünk elkészítésével, hiszen így garantálható, hogy az étel biztosan a mi szájízünk szerint lesz ízletes.

 

 

A legjobb BBQ sütő

 

A kínálatunkban megtalálható Broil King KEG™ 2000 - faszenes grill és füstölő a grillek királya néven is ismert, hiszen éppúgy alkalmas a lassú BBQ sütésre, mint a 400 fokot kívánó pizza megsütésére is. E duplafalú, magas minőségű szigeteléssel ellátott grillsütő kiemelkedő tulajdonsága, hogy rendkívül jól tartja a hőt, ami indirekt sütési módszernél – mint amit a BBQ sütése is megkíván - elengedhetetlenül fontos.

 

Ha te is szeretnél egy ilyen kiváló minőségű BBQ sütő büszke tulajdonosa lenni, vagy kérdéseid lennének a termékeinkkel kapcsolatban, keress minket elérhetőségeinken!

Tartalomhoz tartozó címkék: bbq faszenes grill grill kert

Keresés